Automatiskt brandlarm
Ett automatiskt brandlarm är en viktig del i en byggnads brandskydd. En välskött anläggning ger en tidig upptäckt av brand. För dig som är företagare finns det möjlighet att ansluta ditt larm till räddningstjänsten i Halmstads kommun.
1. Vilka fördelar finns det med att installera automatiskt brandlarm?
Med automatlarm på företag och industrier kan många större skador undvikas. Syftet med ett automatiskt larm är att skydda människor i en byggnad eller verksamhet, skydda egendom och den omkringliggande miljön. Med ett automatiskt brandlarm kan en brand upptäckas så tidigt att den snabbt kan släckas av personer på plats eller av räddningstjänsten.
Via larmanläggningen kan räddningstjänsten direkt se i vilken sektion av fastigheten som brinner och snabbt inleda släckningsinsats – i stället för att även behöva lägga tid på att lokalisera branden.
2. Inför ansökan
Halmstads kommun tecknar avtal med dig som är ägare till den fastighet som skyddas via larmet. Du kan i din tur reglera ansvar och kostnader med en eventuell annan nyttjanderättshavare.
Ansvaret för anläggningen
Ansvaret för larmanläggningen ligger hos dig som är ägare eller nyttjanderättsinnehavare av byggnaden eller verksamheten. Ansvaret innefattar såväl ansvar för anläggningens status och underhåll som för de larm som kommer från den. Med andra ord gäller ansvaret även för tillförlitligheten i de larm som går vidare till räddningstjänsten.
Du ska utse anläggningsskötare
Som ägare till anläggningen är det ditt ansvar att utse minst två anläggningsskötare.
Så mycket kostar det
3. Ansök om anslutning till automatlarm
Gör din ansökan om anslutning till automatlarm 3–4 veckor innan du vill att larmet ska driftsättas. Vi kontaktar sedan dig för att berätta om den fortsatta processen.
Via e-tjänsten där du ansöker om anslutning kan du även komplettera ett befintligt avtal med uppgifter om ny anläggningsskötare, anläggarintyg och besiktningsintyg efter utförd revision.
4. När automatlarmet är anslutet
Tillförlitligheten i de larm som vidarebefordrats till räddningstjänsten har genom åren varit låg. Räddningstjänsten följer därför upp alla larm som inte verkar vara orsakade av någon brand.
Genom erfarenhetsutbyte med dig som ägare och genom att vidta åtgärder i samband med uppföljningar vill vi öka tillförlitligheten i larm – och framför allt minska risken för att de fel eller brister som orsakar ett onödigt larm upprepas.