-
Miljöfarlig verksamhet är all användning av mark, byggnader eller anläggningar som kan vara skadlig för människors hälsa och miljön. Det kan röra sig om bland annat utsläpp till luft, mark eller vatten, om buller, avfallshantering och kemikaliehantering. Du behöver ofta anmäla miljöfarlig verksamhet till kommunen eller lämna uppgifter om den.
-
Om du ska göra en ändring av en befintlig verksamhet som klassas som miljöfarlig kan du behöva anmäla eller söka tillstånd för din ändring. Kontakta gärna kommunen vid en ändring för att rådgöra om detta. Om ändringen är anmälningspliktig ska du skicka in en ny anmälan om miljöfarlig verksamhet till kommunen.
-
En del verksamheter är enligt miljöbalkens förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd skyldiga att göra en anmälan till kommunen. Här kan du läsa vilka som omfattas av kravet.
-
Du behöver inventera och sanera det miljö- och hälsofarliga ämnet PCB om du äger en byggnad eller anläggning som uppfördes eller renoverades mellan 1956 och 1973.
-
Köldmedier innehåller ämnen som bryter ned ozonskiktet. De bidrar även till ökad klimatpåverkan vid utsläpp. Om du bedriver en verksamhet med frysar, värmepumpar, fläktar och liknande kan du omfattas av lagstiftningen för köldmedier, beroende på hur stor anläggningen är.
-
Biocidprodukter används för att bekämpa skadliga organismer, som träskyddsmedel, myggmedel och råttgifter. Alla bekämpningsmedel utom lantbrukets växtskyddsmedel räknas hit. För spridning av en del av dessa produkter behöver du göra en anmälan till kommunen.
-
Driver du ett företag som är tillståndspliktigt enligt miljöbalken (en B-verksamhet) ska du skicka in en miljörapport senast den 31 mars varje år.
-
Alla företag och verksamheter som producerar eller hanterar farligt avfall ska löpande föra anteckningar och rapportera dessa till Naturvårdsverkets avfallsregister. Det kan handla om allt från kasserade lysrör till lösningsmedel och färgrester. Alla transporter av farligt avfall ska ha ett transportdokument. Den som bryter mot reglerna riskerar att få betala en sanktionsavgift.
-
Du som driver en verksamhet ska sortera ut ditt förpackningsavfall och lämna detta till återvinning. Från 2024 gäller dessutom att alla förpackningar ska tömmas från sitt innehåll. Kravet på utsortering gäller även privatpersoner.
-
Alla medelstora förbränningsanläggningar som har en högsta effekt från 1 MW upp till 50 MW måste registreras. Kravet gäller nya anläggningar innan de tas i drift medan äldre har dispens till 2024 eller 2029 beroende på anläggningseffekten.
-
Om det finns risk att olja från din verksamhet kan komma ut i avloppet eller dagvattennätet behöver du installera en oljeavskiljare. Det gäller exempelvis bensinstationer, biltvättar, verkstäder, parkeringshus och skrotverksamhet. Du ska alltid anmäla nyinstallation och även byte av oljeavskiljare till kommunen.
-
Kommunen är tillsynsmyndighet för många olika verksamheter, exempelvis industrier, verkstäder, skolor, bassängbad, campingplatser och bensinstationer. För hantering av anmälningar och ansökningar samt för tillsyn tar kommunen ut en avgift.
-
Alla som bedriver en verksamhet ska enligt miljöbalken planera, kontrollera och följa upp denna så att olägenheter för människors hälsa och miljö förebyggs.
-
Som ansvarig för en verksamhet måste du ha kunskap om de kemikalier som företaget köper in och använder. Genom att göra en kemikalieförteckning får du en överblick över kemikaliernas farlighet och deras påverkan på människors hälsa och miljön. Förteckningen underlättar för dig att följa miljöbalkens krav på att byta ut farliga kemikalier till mindre farliga.
-
Om du har ett kyltorn i din verksamhet ska du anmäla det till kommunen. Kyltorn används bland annat vid luftkonditionering och i olika industriella processer. Du får inte uppföra eller använda ett kyltorn utan att ha anmält detta.