PFAS i vattnet
PFAS-ämnen får produceras och säljas i Sverige och används främst för att de har goda egenskaper för att avvisa vatten, fett och smuts. PFAS används i många vardagsvaror, till exempel i brandsläckningsskum, rengöringsmedel och impregnering av papper och kläder. I Halmstad har PFAS konstaterats på industriområdet i Kistinge och i vatten från vissa vattentäkter.
Nya gränsvärden för PFAS i dricksvatten
På Laholmsbuktens VA:s webbplats finns information om aktuella mätningar och arbetet för att minska PFAS-nivån i dricksvattnet i Halmstad.
Stor användning av PFAS i samhället
I PFAS-gruppen ingår tusentals ämnen med bred användning i samhället. Ämnena är skadliga för människors hälsa. De är mycket svåra att bryta ned i naturen och sprids lätt i vatten men även via andra livsmedel. PFAS förekommer överallt i miljön och nästan alla människor har sådana ämnen i kroppen.
PFAS-ämnen får produceras och säljas i Sverige och används främst för att de har goda egenskaper för att avvisa vatten, fett och smuts.
Exempel på produkter där PFAS används är ytterplagg, paraplyer, väskor, tält, bilklädsel, skor, mattor, möbeltyg, impregneringsmedel, popcornpåsar, pizzakartonger, smink, solkräm, rengöringsmedel, bilvårdsprodukter, färg, stekpannor med non stick-beläggning och skidvalla.
PFAS i dricksvattnet i Halmstad
Idag ligger halterna av PFAS i Halmstads dricksvatten under gränsvärdena. Från 2026 införs dock lägre gränsvärden inom hela EU. Syftet är att hålla PFAS-halter i dricksvatten på en så låg nivå att det inte ger några hälsoeffekter att dricka vattnet.
Det nya gränsvärdet innebär att många dricksvattenproducenter måste vidta åtgärder för att sänka halten av PFAS i dricksvattnet. Detta är en stor utmaning då PFAS fortfarande är tillåtet i samhället. Om en dricksvattenanläggning ligger nära en utsläppskälla krävs speciell reningsteknik för att förhindra PFAS att nå dricksvattnet.
Det nya gränsvärdet gäller både för kranvatten och förpackat vatten som kan köpas i butik.
PFAS i Kistinge
Grundvatten och ytvatten i södra och östra delarna av Kistinge industriområde har konstaterats vara kraftigt förorenade med PFAS-ämnen. Även Trönningeån är tydligt påverkad, men inte något dricksvatten.
Efter ett föreläggande från miljönämnden ska Halmstads kommun och Stena Recycling AB gemensamt göra en fördjupad utredning av föroreningarnas ursprung, utbredning och spridning.