Uppdraget antaget när elever visade upp sina tekniska idéer för trygghet och inkludering i skolan
Under året har elever i årskurs F–6 klurat, byggt och testat sina egna tekniska lösningar på temat Trygghet och inkludering i skolan. Den 27 maj var det dags att visa upp resultaten i Teknikuppdragets final på Halmstad Arena där 20 klasser deltog!

Eleverna Maja Danberg Serra och Nike Palmgren från årskurs 4 på Snöstorpsskolan är glada deltagare i Teknikuppdraget 2025.
Teknikuppdraget är KomTeks årliga tävling där eleverna har fått välja att skapa ett klassrum för alla, inkluderingsmaskiner eller att fritt komma på helt egna uppfinningar. Fantasin har flödat – samarbete har krävts och tekniken har varit verktyget.
Två klasser i årskurs 4 på Snöstorpsskolan berättade om sina bidrag. Klass 14 A och 14 B hade skapat en skola och miljö där alla får vara med – det finns utrymmen som klassrum, kompisrum, pysselrum, gym, bubbelpool, bibliotek, biograf och en roterande fotbollsplan och King-plan i ett. De har fått in många tekniska moment som till exempel robotar. Klasserna har använt sig av bland annat hydraulik och elektricitet för att skapa rörelse, ljus och ljud. En klass har till exempel gjort ett klocktorn där man kan se en signal om man inte kan höra eller höra en melodi om man inte kan se signalen. De har på olika sätt tänkt på olika anpassningar för att göra skolan tillgänglig och framför allt umgängesytor för gemenskap och vänskap.
Ali Alo i klass 14 A berättar att just de tekniska lösningarna har varit lite svårt.
– Att koppla kablar har varit roligt men också svårt. Ali säger också att han gärna skulle vilja ha en sådan här skola.
“Det bästa är att man har fått vara kreativ och samarbeta”
Eleverna Maja Danberg Serra och Nike Palmgren i klass 14 B på Snöstorpsskolan visade upp sitt bidrag och tyckte att årets tema är bra.
– Det är väldigt viktigt att skolan ska passa alla så att man trivs, säger Nike.
Tjejerna berättar att det har varit roligt att arbeta med Teknikuppdraget. De vill gärna vara med igen och rekommenderar andra att vara med.
– Det bästa är att man har fått vara kreativ och samarbeta, tycker Maja.
Olle Kausland är lärare och har undervisat eleverna genom Teknikuppdraget.
Han berättar att de började med att visualisera och sina idéer och önskemål i Minecraft för att sedan förverkliga det med hjälp av olika material som kartong och trä.
– Eleverna har tyckt att det har varit jätteroligt. Det har varit fint att undervisa klasserna steg för steg i projektet och att se dem samarbeta. När det gäller de elektriska och mekaniska delarna så har eleverna fått testa sig fram och upptäcka var som funkar. De har fått undervisning i programmering och googlat sig fram till del lösningar, säger Olle.
Eleverna har arbetat parallellt i grupper för att skapa sina klassrum. När det slutgiltiga tävlingsbidraget skulle röstas fram i klasserna fick även de bidrag som inte vann omröstningen välja ut en del av sitt bygge som fick vara med i tävlingen för att komplettera det representerade bidraget. På så sätt har alla elever fått tycka till och vara delaktiga avslutar Olle.
Prisutdelning – juryn presenterade vinnarna
Alla deltagande klasser fick diplom och ett deltagande bidrag per årskurs vann en prissumma på 2000 kronor till klasskassan.
Och vinnarna är…
Årskurs 2 – Furulundsskolan klass 16 C
Årskurs 3 – Frennarps byskola klass 3
Årskurs 4 – Vittraskolan klass 4
Årskurs 5 – Söndrumsskolan klass 13 C
Nästa års tema sätter fokus på skolans utemiljö
Utöver tävlingsbidragen fanns även olika stationer inom konstruktion, utmaningar och spel där eleverna kunde testa sina färdigheter.
Nästa års tema är Trygghet och inkludering i skolan – med fokus på utomhusmiljö. Hur ska vi med hjälp av tekniken främja vänskap och inkludering? Mer information om temat och hur du kan anmäla din klass kommer inför höstterminen på halmstad.se/komtek.
Stort tack till alla kreativa elever och engagerade lärare som gjorde dagen till en succé!

Text och foto: Kristina Arleving