• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

En adventskalender med matte, läsning och pyssel

Vad händer i våra förskolor och skolor i december? Och hur kombinerar ni pedagoger undervisning med pyssel och julstämning? Det blev redaktionen nyfiken på och beslöt att göra ett nedslag på Vallåsskolan där Cassandra Nicoletti gjort en adventskalender till sin andraklass.

Kollage med tre bilder, en ung kvinna med långt mörkt hår, en tecknad bild över julfirande, färgglada julklappar

24 sidor, det är lika många som det är luckor i vilken annan julkalender som helst. Men den här kalendern är fylld av pedagogiska uppgifter.
­– Jag fick idén om en adventskalender förra året och gjorde en ny variant i år. Jag ville att eleverna skulle ha en startuppgift på morgnarna, något mysigt som de kan pyssla med själva eller arbeta med tillsammans. Så jag gjorde den här, berättar Cassandra Nicoletti, lärare i årskurs 2 på Vallåsskolan.

Kalendern består av övningar i matematik, läsförståelse och pyssel. Och det finns en sida att arbeta med per dag. Något som är uppskattat bland eleverna i klass VÅ14B.
– De tycker att den är fin och att det är roligt att arbeta i den. De blir något speciellt. Jag slår upp kalendern via projektorn och så kan de som vill jobba ihop och de andra kan köra på själva i sin egen takt. Vi börjar med att prata om vilken dag det är, om det är någon speciell dag som till exempel Lucia, och vi går igenom vem som har namnsdag.

Att skapa julpyssel med ordjakt, korsord och räkneövningar faller sig naturligt för den engagerade klassläraren som tycker det är roligt att skapa sitt eget material, även om det tar tid.
– Jag pysslar gärna ihop egna grejer och delar med mig till kollegor om de är intresserade. Vi har mycket arbetsmaterial men ibland hittar jag inte det jag är ute efter och då skapar jag eget och bygger på så sätt upp en bank med uppgifter.

Efter lärarutbildningen och ett arbete som resurslärare i Malmö började Cassandra Nicoletti på Vallåsskolan höstterminen 2021. Något hon trivs jättebra med.
– Det är en fantastisk skola med jättebra och förstående chefer och kollegor som hjälper till och stöttar varandra.

I årskurs 1 och i förskoleklass har eleverna också julpysslat tillsammans med bland andra förskolläraren Matilda Rosenkvist.

Text: Anna Lehmusto
Foto: Cassandra Nicoletti, Matilda Rosenkvist