• Halmstads webbplatser

Om skolan

Ranagårdsskolan är en helt ny grundskola och en anpassad grundskola som öppnade upp höstterminen 2024. Under höstterminen 2024 kommer cirka 400 elever att gå i grundskolan i årskurs F–8 och efterhand kommer skolan att ha årskurserna F–9.

Den anpassade grundskolan har cirka 40 elever i årskurserna 1–9. På Ranagårdsskolan kommer det att utvecklas en mötesplats för unga som heter Flow och ett folkbibliotek för barn- och unga. På skolan finns också en stor idrottshall.

Fritidshem

Ranagårdsskolans fritidshem Ängen och Bäcken ska stimulera elevernas utveckling och lärande med ett huvudsakligt uppdrag mot eftermiddagar. Fritidshemmens öppettider är klockan 06.15 till 18.15. Morgonfritids ska skapa förutsättningar för eleverna att få en lugn start på dagen. Eleverna ska erbjudas en meningsfull tid på fritids och undervisningen ska präglas utifrån elevernas delaktighet och behov samt främja elevernas sociala och kreativa utveckling. Det är viktigt att fritidshemmen beaktar elevers behov av återhämtning i en balansgång som med tydlighet ska stå för att det på Ranagårdsskolan ska ske ett lärande i verksamheten.

På respektive fritidshemsavdelning finns ansvariga fritidslärare med huvudansvar att planera och leda samt se till så fritidshemmet utvecklas och är målstyrt mot läroplanen. Det är av vikt att samtlig personal som arbetar i fritidshemmen gör sig delaktig i detta.


På Ranagårdsskolan ska eleverna möta ett ämnesintegrerat och skolkompensatoriskt innehåll utifrån de lokaler och den närmiljö som erbjuds. Det innebär att förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, elevhläsoteam och fritidshem ska samverka så att målen nås. Precis som övriga skolan har även fritidshemmet ett läs- och språkutvecklande uppdrag, samt matematik som ett prioriterat utvecklingsområde. Samverkan mellan vårdnadshavare, skola och fritidshem ska även bidra till en ökad trygghet. Eleverna ska i övergången från skola till fritidshemmen förberedas på eftermiddagens innehåll och mötas av en personalgrupp som bjuder in till en återkommande rutin och struktur.

Ranagårdsskolans vision

Ranagårdsskolan ska bli den bästa möjliga skola vi kan erbjuda våra elever!

Den bästa möjliga skolan tar ansvar för elevens hela skoldag från fritidshemmet och förskoleklass till årskurs 9. Det krävs ett förhållnings- och arbetssätt där varje medarbetare förstår sin viktiga roll för helheten och har tron på att vi som individer och kollektiv gör skillnad för eleverna. För att bli den bästa möjliga skola krävs en vilja att ständigt utvecklas och lära, som individ och kollektiv. Den bästa möjliga skolan kräver en hög grad av samverkan mellan all personal.

Skolan arbetar systematiskt med att kvalitetssäkra undervisningen för en högre måluppfyllelse. Vi erbjuder en likvärdig undervisning som möter alla elevers olika förutsättningar och behov. Elever som utvecklas snabbt mot utbildningens mål ges nya utmaningar. Trygghet och studiero är grunden till lärande. Detta ställer krav på ledarskap och relationsbyggande. Det viktiga relationsbyggandet är ett förhållningssätt som präglar hela elevens skoldag. Oberoende vilken lärare eleverna möter känner de igen rutiner, strukturer, ledarskap samt undervisningsmetoder.  

Elevers läsutveckling är central under hela skoldagen och genom hela grundskolan. Högläsning är en prioriterad språkutvecklande och relationsskapande aktivitet. All personal har ett språkutvecklande uppdrag, vilket genomsyrar all undervisning oavsett ämne. Genom samverkan mellan skol- och folkbibliotek erbjuds eleverna en stimulerande läsmiljö och god tillgång till ett varierat utbud av litteratur och övriga medier 

På Ranagårdsskolan tar alla ansvar för den psykosociala arbetsmiljön och tillsammans utvecklar vi en positiv kultur som präglas av samhörighet, nyfikenhet, kreativitet och prestigelöshet. Vi är utvecklar samverkan mellan stadierna, fritids, anpassade grundskolan och Mötesplats Ranagård. 

Anpassade grundskolan

Alla elever som idag går på den anpassade grundskolan på Getingeskolan kommer från höstterminen 2024 att flytta i sin helhet och i stället tillhöra Ranagårdsskolan. Den anpassade grundskolan i Getinge kommer att stänga.

På Ranagårdsskolan anpassade grundskola kommer det finnas plats för ca 45 elever i årskurs 1–9. Lokalerna kommer vara inkluderande i grundskolan och finnas på två plan, våning ett och två. Lokalerna är tillgängliga och anpassade för att kunna ta emot elever med olika funktionsvariationer.

För oss är det viktigt att alla elever utmanas utifrån sina förutsättningar och förmågor. Vi lär oss av varandra. Delaktighet och elevinflytande samt rätten till kommunikation värdesätter vi högt.

Det finns ett tillhörande fritidshem i årskurs 1-6.

Korttidstillsyn enligt LSS från det året eleven fyller 13 år.

Mötesplats Ranagård

Mötesplats Ranagård ska vara en nod för barn, unga och deras viktiga vuxna. Förutom skola finns det gemensamma ytor som idrottshall för uthyrning, och Flow – bibliotek och mötesplats för unga.

På Mötesplats Ranagård arbetar barn- och ungdomsförvaltningen, kulturförvaltningen och teknik- och fastighetsförvaltningen tillsammans för att utveckla samverkansformer för att erbjuda barn och ungdomar en mötesplats och verksamhet som skapar ett mervärde som annars inte hade varit möjligt.

På Mötesplats Ranagård arbetar alla för att du som barn och ungdom ska känna dig trygg och uppleva att detta är en meningsfull plats att vara på under hela dagen. Ranagårdsskolan är en tillgänglig plats där du får möjlighet att känna tillhörighet och delaktighet i verksamheten oavsett förutsättningar och bakgrund.

Vi utformar Ranagårdsskolan tillsammans med dig, här är du viktig!

Ranagårdsskolans utemiljö

Visionen är att Ranagårdsskolans skolgård ska vara omhändertagande. Det ska vara lätt att agera hållbart, elverna ska utvecklas, inspireras och känna framtidshopp.

Skolgården ska vara uppdelad i zoner som är baserade på barnens ålder och på olika upplever och aktviteter.

Utemiljön ska vara öppen på så sätt att samtliga åldrar har tillgång till de olika
zonerna och att de lätt kan röra sig där emellan.

Trygghet och studiero

Studiero och trygghet är en grundförutsättning för lärande. På Ranagårdsskolan arbeta vi främjande och förebyggande genom att utveckla organisation, undervisning och raster. All personal har ett tydligt uppdrag att bygga hållbara och trygga relationer med eleverna även utanför klassrummen. Även skolledning och elevhälsa har detta uppdrag.

Skolans ordningsregler ska ge tydlig vägledning för vad som inte är ok på skolan. När elever bryter mot skolans ordningsregler har vi tydliga konsekvenser. Vilka konsekvenser skolan kan använda finns att läsa i skola i Skollagen 5 Kap Länk till annan webbplats.. Några av dessa konsekvenser vi använder är skriftliga varningar och kvarsittning. Om elev vid upprepade tillfällen stör studiero och trygghet kan en placering i den särskilda undervisningsgruppen bli aktuell.

På Ranagårdsskolan arbetar vi aktivt för att ta hand om vår fina skolmiljö vilket är en viktig del i att upprätthålla ett positivt klimat. I det förebyggande arbetet uppmärksammar vi rådande normer och negativa tendenser på skolan och agerar på dessa i ett tidigt skede. All personal på skolan bär ett ansvar för att fånga upp tidiga signaler om negativa tendenser.

Vi tar hjälp av våra elever för att identifiera utrymmen, händelser eller trender som påverkar dem negativt. Detta görs systematiskt via skolans klass- och elevråd.

I matsalen har alla klasser bestämda bord. De yngre eleverna har dessutom bestämda platser de sitter på. Vår elevkoordinator har ett extra uppdrag att vara en trygg vuxen för de äldre eleverna på rasterna.

Elevhälsan

Elevhälsan precis som övrig personal har eleven i centrum. Elevhälsan har ett nära samarbete med lärare och övrig personal. Elevhälsan arbetar främst förebyggande och hälsofrämjande. Elevernas utveckling mot utbildningens mål ska stödjas. Ett särskilt ansvar har elevhälsan för att undanröja hinder och problem för varje elevs lärande utveckling.

Elevhälsan består av en rektor, två biträdande rektorer, en specialpedagog, två skolsköterskor, en kurator och en elevkoordinator. Skolpsykolog deltar regelbundet vid elevhälsans möte. Tillgång till skolläkare finns vid behov.

Som en del i elevhälsans förebyggande arbete har elevhälsan som rutin att varje morgon vistas bland elever och personal för att välkomna till ny skoldag/arbetsdag samt att elevhälsan dagligen äter i skolans restauranger tillsammans med elever. En annan del i det förebyggande arbetet är att regelbundet samla elever från respektive stadie för gemensam information i Ranagårdsskolans stora gradäng.

Elevhälsan är väl insatt i vilken undervisning som bedrivs på skolan. Elevhälsan bygger trygga relationer med elever och vårdnadshavare. Elevhälsan tar inte över en enskild elevs utmaningar, utan det är samverkan mellan elevhälsan och övrig personal som är grunden till förbättringsarbetet.

Varje möte med elevhälsan har en tydlig struktur med stående punkter i PMO samt inkomna elevärenden som är inskickade på individ eller gruppnivå av skolans lärare eller övrig personal.

Skolbibliotek

Skolbiblioteket är en del av den pedagogiska verksamheten i skolan. Ett nära samarbete mellan pedagoger och skolbiblioteket bidrar till att stärka undervisningen i skolans alla ämnen och lärmiljöer. Skolbibliotekets roll i elevernas språk- och läsförmåga är stor. Skolbiblioteket erbjuder:

  • Rastbibliotek med högläsning, utlån, boktips och egen läsning.
  • En lugn plats för återhämtning
  • Utlåning av böcker
  • Hjälp kring Legimus- upplästa medier för elever med läs- och skrivsvårigheter samt språkstörningar.
  • Biblioteket som lokal – en återhämtningsplats.


Skolbibliotekarien
Skolbibliotekarien på Ranagårdsskolan syftar till att väcka intresse, introducera och inspirera eleverna till läslust, samt vara ett stöd till undervisningen i informationshantering och informationssäkerhet. Samverkan sker mellan skolbibliotekarien och folkbibliotekarien, samt med fritidshemmet, grundskola och anpassad grundskola. Skolbibliotekarien ska arbeta för att vara synlig och prioritera sin tid till att vara nära undervisningen samt regelbundet besöka skolans fritidshem och klasser. Det ska finnas ett schema för skolbibliotekarien som fördelar undervisningstid.

Mobilfri skola

Ranagårdsskolan är en mobilfri skola. Undantag kan göras för elever med extra anpassning eller särskilt stöd som rektor beslutat får ha tillgång till sin mobiltelefon. För elever i fritidshemmet anses skoldagen börja vid incheckning på fritidsverksamheten och sluta när eleven lämnar dessa lokaler.

Syftet med en mobilfri skola är att skapa en bättre studiero, en tryggare miljö och ett trevligare socialt klimat. Det syftar även till att minska risken för kränkningar i sociala medier, samt minimera risken att elever och personal blir fotograferade eller filmade i situationer då samtycke inte givits.

Skofri skola

Ranagårdsskolan är en skofriskola. Detta gäller för alla:

  • Skor som används utomhus tas av i de utrymmen/zoner som finns vid skolans alla ingångar.
  • Elever och personal bär med sig sina uteskor och placerar dem på avsedda platser – olika för olika elever och personal.
  • Besökare tar av och lämnar sina uteskor vid avsedda platser i anslutning till byggnadens ingångar.
  • I skolan kan man med fördel använda inneskor. Tolkning av inneskor på Ranagårdsskolan är rena skor med mjuk yttersula.

Klassråd och elevråd


Varje klass genomför klassråd i syfte att ge eleverna inflytande över sin arbetsmiljö och vardag i skolan. Klassråden behandlar frågor som i första hand berör sin klass. Klassråden kan ta uppfrågeställningar, förslag som berör andra klasser och årskurser.

Klasserna utser två representanter till elevråd. Mentorn och klassen kan själv bestämma hur ofta man genomför klassråd men klassrådet måste ha möjlighet att förbereda elevrådet.