• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Fina stränder kräver mycket jobb

Juni, juli och augusti … under tre intensiva sommarmånader fylls Halmstads stränder av badsugna besökare. Äntligen får vi njuta av mjuk sand, varma klippor och härliga svalkande dopp – och det har vi vardagshjältarna på teknik- och fastighets­förvaltningen att tacka för. De ser till att stränderna är precis så fina och välkomnande som vi vill ha dem, ett arbete som faktiskt pågår hela året om.

Strandrensare

Strandrensare

Silar stranden

Har du sett strandrensaren? Den dras av en traktor och varje morgon städar den stranden i Tylösand och Frösakull. Maskinen, som också gör rent på Halmstads andra stränder några gånger varje år, tar sanden från ner till 10 centimeters djup och silar bort glasbitar, metallburkar och annat skräp. Sedan läggs sanden tillbaka, redo för barfotafötter.

Sittstock på stranden

Förberedelser pågår

När värmen kommer är det bråda dagar. Bryggorna i insjöarna ska läggas i, badstegar och räcken ska komma på plats i havet och soptunnor ställas ut. Nytt för i år är de 50 egentillverkade sittstockarna i ek, som placerats ut längs havet.

20

Under sommarmånaderna jobbar mer än 20 personer från morgon till kväll med att hålla stränderna i toppskick. Sanden ska harvas, vattenprover tas, soptunnor tömmas, badtemperaturen mätas, tång köras bort, toaletterna städas, livräddningsutrustning kontrolleras, grillplatser underhållas, parkeringar ses efter – ja, listan är lång.

Mycket tång på stranden?

Ibland blåser det in tång från havet. Kommunen ser till att ta bort den så snart det går. Men eftersom tången körs bort av en hjullastare behöver det göras tidigt på morgonen innan stranden fylls med badgäster.

Koll på badvattnet

Varje vecka under sommarsäsongen tas badvattenprover på 25 olika platser, både längs havsstränderna och i sjöarna inåt landet. Resultaten publiceras på webbplatsen Badplatser och badvatten Länk till annan webbplats.. Där kan du också se hur varmt det är i vattnet på din badplats. Regn och blåst kan försämra vattenkvaliteten tillfälligt. Därför tas alltid ett nytt prov direkt om analysen visat på dåligt badvatten.

Sanden mellan tårna…

Från Tönnersa i söder till Steninge i norr. Det är många kilometer strand att sköta om, och vad som behöver göras styrs av väder och vind. Räddningsvägar måste hållas fria från sand och blåser det mycket kan spängerna över sanddynerna bli helt täckta. Då rycker personal från teknik- och fastighetsförvaltningen ut, tar bort sanden, skruvar loss och ”lyfter” spängerna innan de sätts tillbaka på plats igen, klara för att lotsa årets badgäster ner till stranden.

400

Så många soptunnor finns det på Halmstads stränder. När solen skiner töms varenda en minst en gång om dagen.

Inga vovvar här

På kommunens officiella badplatser får du inte ha hund med dig mellan den 1 maj och 15 september. Skyltar visar var hundförbudet gäller.

Artikel från tidningen Halmstad.
Text: Monica Forsberg
Foto: Patrik Ljungman, Casper Bengtsson