• Halmstads webbplatser

Tips och instruktioner för sökmotoroptimering (SEO)

Skriv för att bli hittad av sökmotorerna. Att använda sig av de inbyggda formatmallarna för rubriker är ett måste, liksom att använda viktiga nyckelord i webbsidans namn, i rubriker och i ingress. En bonus är att om du sökmotoroptimerar dina sidor så underlättar du också för besökaren.

Allmänt

Först, tänk på besökaren.

  • Vem riktar sig informationen till?
  • Vad är det som besökaren vill få reda på genom att besöka webbsidan?

Försök att definiera det och skriv så att det blir begripligt och relevant för besökaren. Håll gärna texterna korta, med korta stycken. Överskådlighet är viktigt.

Nyckelord

Vilka uttryck använder den tänkta besökaren?

Bestäm dig för 1-3 nyckelord och använd dessa konsekvent i sidans titel, i rubriker, i länktexter och i brödtexten. Använd gärna också synonymer och närliggande ordböjningar och begrepp. Använd nyckelord och synonymer tidigt på webbsidan. Ju högre upp i texten desto större värde tillmäts de av sökmotorerna.

Namn och sidrubrik

Namnet som du ger sidan blir också automatiskt sidrubriken. Det är också den rubrik som visas i träfflistor. Se till att använda nyckelord i namnet och försök att ge varje sida ett unikt namn.

Rubriker

Använd alltid formatmallar för rubrikerna. Varje sida måste ha en unik rubrik formaterad som "Rubrik 1". Det du skriver i fältet "Sidrubrik" blir automatiskt formaterat som huvudrubrik, "Rubrik 1".

Använd alltid "Rubrik 2" för nästa nivå (mellanrubriker) och "Rubrik 3" för underrubriker.

Rubriker måste inte vara korta, det är viktigare att de är tydliga. Undvik dock extremt långa rubriker då de eventuellt kan komma att klippas av (trunkeras) vid läsning på små skärmar. Sidans rubrik ska

  • tydligt och direkt tala om vad texten handlar om
  • innehålla något eller flera av textens nyckelord
  • locka till läsning.

Skriv gärna dina mellanrubriker först – det gör det enklare att strukturera texten. Mellanrubriken ska berätta om vad nästa stycke text handlar om.

Brödtext

Räkna inte med att besökare läser allt på din webbsida. De skannar bara snabbt av innehållet i sin jakt på "rätt" information. Därför gäller det att snabbt och tydligt visa vad en sida handlar om. Det finns flera sätt att göra det:

  • Det viktigaste ska ligga överst på sidan, minst viktigt ska hamna längst ner. Besökaren (och sökmotorerna) ska vid en snabb överblick få klart för sig vad sidan handlar om.
  • Använd ingress, som ska vara max 300 tecken och innehålla det viktigast i din text. Den första meningen ska svara på frågan "Vad innehåller den här webbsidan?".
  • Använd korta stycken och var frikostig med mellanrubriker.
  • Gör aldrig uppräkningar i löpande text - använd punktlistor.
  • Använd varierande längd på meningarna. Det blir svårt och tungt för läsaren med enbart långa meningar.

Bilder

Bilder ska stötta innehållet på webbsidan.
Läs mer hur och när vi ska använda bilder, bilderstorlekar, hur du ger bilder informativa filnamn och beskrivande alt-tagg.

Länkar

Tydliga länkar underlättar för alla, men är särskilt viktiga för personer som använder vissa hjälpmedel.

För besökare med nedsatt motorisk förmåga kan varje interaktion kräva mycket tid eller energi. Låt därför syftet med varje länk vara så tydligt att besökare enkelt kan avgöra om hen ska följa länken eller inte.

Skärmläsaranvändare kan välja att navigera genom att enbart läsa upp alla länkar på en webbsida. Sträva därför efter att länktexten ska gå att förstå även om den är tagen ur sitt sammanhang och undvik upprepningar.

Checklista för bra länktexter

  • Länka ord som säger något om vart länken leder och undvik onödiga ord i själva länken.
  • Använd gärna den länkade sidans rubriktext som länktext.
  • Ange om länken går till en annan webbplats.
  • Undvik formuleringen ”läs mer”, dels som egen länk och dels i början av en längre länk. Undvik också otydliga formuleringar som "klicka här" eller "hitta hit".
  • Använd gärna punktlistor om du har flera länkar.
  • Skriv ut e-postadresser i klartext.

Sökmotoroptimering (SEO) - steg för steg

Sökmotoroptimering är ett "fotarbete" som lönar sig för att webbsidan ska hittas av externa sökmotorer som exempelvis Google. Nedan finns några grundregler som du ska hålla dig till för att få webbsidan att hamna högt upp bland sökresultaten:

  1. Bestäm syftet med webbsidan. Vem riktar du dig till, vad är syftet och vad ska besökaren kunna göra efter att ha sett innehållet på webbsidan? Vilka nyckelord gäller för innehållet på webbsidan?
  2. Formulera sidrubriken rätt. Sökmotorer vill ha svar så fort som möjligt och så relevant som möjligt. Lägg därför in nyckelorden i rubriken. Det underlättar även för besökare.
  3. Använd mellanrubriker. Gör webbsidans innehåll lättöverskådlig genom att använda många mellanrubriker och ha korta stycken. Använd formateringen för mellanrubriker, det rankas högt av sökmotorer.
  4. Bildtexter har också ett högt värde för både sökmotorer och besökare. Använd formatering för bildtext.
  5. Länkning till och från webbsidor, ju fler högkvalitativa länkar en webbplats har desto bättre rankar den . Det värdesätts av sökmotorer.
  6. Uppdatera webbsidorna. Aktiva webbplatser rankas högre än inaktiva. När sökmotorer märker att kommunens webbplats uppdateras ofta, så indexeras hela webbplatsen oftare.
  7. Beskrivning. Under fliken "Metadata" i redigeringsläge finns ett fält som heter "Beskrivning". Den fylls i på webbplatsens ingångswebbsidor.
  8. Ha tålamod. Sökoptimering är ingen ”quick-fix”. Det är ett ständigt arbete med att säkerställa att kommunens webbplats är synlig för sökmotorer.