• Halmstads webbplatser

Nyhet

Webbfamiljen har stöd för att publicera och visa nyheter på både servicewebbplats och utvalda mikrowebbplatser.

När du är inloggad i SiteVision ser du redaktörsmenyn i nedre, högra hörnet av din skärm. Webbfamiljens redaktörsmeny visar en plus-ikon med en blixt som kallas genväg. Genom att använda genvägen kan du, oberoende var du befinner dig i webbfamiljens struktur, kan lägga till en nyhet i ett utpekat arkiv. Om du saknar du behörighet på webbsidan du står på, försvinner penn-ikonen, men genvägen ligger kvar.

Skapa nyhet

Klicka på plus-ikon med en blixt och välj "nyhet".

Ge nyheten en rubrik

När du klickat på plus-ikon valt "Nyhet" skapas en nyhet direkt i webbfamiljens nyhetsarkiv. Tänk på att nyheten ska vara tydlig och direkt talar om vad nyheten handlar om. Rubriken ska innehålla något eller flera av textens nyckelord samt locka till läsning. Kom ihåg att hålla huvudrubriken kort, helst max 40 tecken .Om rubriken blir för lång kan den eventuellt klippas av (trunkeras) vid läsning på mindre enheter.

  • Markera ordet "rubrik" i redigeringsläge och skriv din rubrik.
  • Om orginaltexten är sparad i Word, markera rubriken och tryck Ctrl + C.
  • Växla över till nyheten i rediegringsläget och dubbelklicka på ordet "rubrik", tryck Ctrl + V och rubriken klistras in.

Observera att formatet ska vara "Rubrik 1". Om det inte är "Rubrik 1", markera texten och klicka på "Rubrik 1". Huvudrubriken ska helst innehålla nyhetens viktigaste nyckelord eller –fras på samma gång som den sammanfattar innehållet i texten och lockar till läsning. Att huvudrubriken använder formatet "H1" är viktigt för rankningen i sökmotorer. 

Använd nyhetens viktigaste nyckelord i rubriken. Nyhetens titel ska stämma överens med dess innehåll.

Ge nyheten en ingress

Det är bra om nyhetens prioriterade sökord- eller fras förkommer tidigt i ingressen. I övrigt ska ingressen locka läsaren att stanna kvar och läsa nyhetens brödtext.

  • Markera ordet "ingress" i redigeringsläge och skriv din ingress.
  • Om orginaltexten är sparad i Word, markera ingressen och tryck Ctrl + C.
  • Växla över till nyheten i rediegringsläget och dubbelklicka på ordet "ingress", tryck Ctrl + V och ingressen klistras in.

Observera att formatet ska vara "Ingress". Om det inte är "Ingress", markera texten och klicka på "Ingress". Det är bra om nyhetens prioriterade sökord- eller fras förkommer tidigt i ingressen. I övrigt ska ingressen locka läsaren att stanna kvar på webbsidan och vilja fortsätta att läsa nyheten. Att ingressen använder formatet "Ingress" är viktigt för rankningen i sökmotorer. 

Sammanfatta det viktigaste i texten och använd nyhetens viktigaste nyckelord i ingressen.

Ge nyheten mellanrubriker och annat formatering

Innehåller nyheten mellanrubriker ska de formateras med mellanrubriker "Rubrik 2" eller "Rubrik 3". Ange rubriker i rätt hierarkisk ordning, det vill säga h1, h2, h3 och så vidare. Om du hoppar över rubriknivåer undrar besökare med skärmläsare var föregående rubriknivå tagit vägen, eller om hen har missat information på webbsidan. Använd alltså alltid "Rubrik 2" för första nivån av mellanrubrik och "Rubrik 3" för nästa nivå.

Observera att formatet för mellanrubriker ska vara "H2" eller "H3". Rubrikerna måste följa. Om det inte är "H2" eller "H3", markera texten och klicka på "H2" eller "H3". Att dela upp texter med mellanrubriker är inte bara bra för läsvänligheten, utan även viktigt för rankningen i sökmotorer. 

Formatera rubriker och mellanrubriker på rätt sätt, använd alltid formatering i listan stilar, aldrig egna formateringar, fetstil eller liknande

Kryssa ur aktivera tidpunkt för påminnelse att se över innehållet innan publicering

  • Klicka på "Publicera" i verktygslisten till vänster i redigeringsläget och välj fliken "Allmänt".
  • Kryssa ur "Aktivera tidpunkt för påminnelse att se över innehållet".
    Observera du endast kryssar ur det när du publicerar nyheter, eftersom innehållet är tidsbestämt och inte ska uppdateras.
  • Klicka på blå knapp "Publicera" och nyheten publiceras.
Aktivera tidpunkt för påminnelse att se över innehållet

Aktivera tidpunkt för påminnelse att se över innehållet innan publicering

Välj en nyhetskategori innan publicering

  • Klicka på "Publicera" i verktygslisten till vänster i redigeringsläget och välj fliken "Metadata".
  • Välj "Redaktionellt" och "Nyhetskategori".
    Markera kategorin som du vill märka nyheten med.
  • Klicka på blå knapp "Publicera" och nyheten publiceras.

Observera om nyheten märkts med nyhetskategorin "Företagare" eller "Halmstad växer" så publiceras nyheten även på respektive mikrowebbplats startsida.

Välj vilken nyhetskategori som nyheten ska märkas med.

Äldre nyheter märks automatiskt

Äldre nyheter märks automatiskt med en banner som informerar om att nyheten är äldre om sex månader och att innehållet kan vara inaktuellt.

Nyheter som är äldre än sex månader märks med banner.

För att publicera nyheter krävs en speciell behörighet.