• Halmstads webbplatser

Driftinformation

Servicewebbplatsen har stöd för att publicera olika typer av driftmeddelanden; vatten och avlopp, trafik, inormation, viktigt meddelande, brand- och rökutveckling, väderhändelse och utsläpp farligt ämne.

Följ instruktionen när du ska publicera driftstörningar "meddelanden" på kommunens webbplats. Driftmeddelanden syns för besökare på samtliga webbsidor inom halmstad.se Som redaktör skapar och redigerar du enklast driftmeddelanden via kortadressen halmstad.se/webbapp Länk till annan webbplats.. Är du redaktör via dator kan du använda genvägen "plus-ikon med en blixt" som syns i redigeringsläge och välja "Driftmeddelande".

Redaktör via dator

Genväg för dig som är vanlig redaktör i SiteVision. Enklast är att använda kortadressen när du är via en mobil enhet.

Genväg till att skapa eller redigera driftmeddelande för dig som är vanlig redaktör i SiteVision. Enklast är att använda kortadressen när du är via en mobil enhet.

När du loggar in via halmstad.se/webbapp Länk till annan webbplats. kommer du till "startsidan" för vår driftstörningar i förvald vy "Översikt" där ser du aktuella driftstörningar, där den senaste är publicerad överst.

Översikt - driftstörningar

Du väljer och fyller i samtliga fält oavsett om du är redaktör via dator eller mobilt gränssnitt. Den enda skillnaden är att vyerna är anpassad för att fungera optimalt för en mindre enhet, exempelvis en mobil.

Redaktör via mobilt gränssnitt

Inloggning och översikt webbapp.

Inloggning och översikt i webbappens vy.

Logga in med ditt organisationskonto

Du loggar in via kortadressen halmstad.se/webbapp Länk till annan webbplats. med ditt vanliga användarnamn@skynet.halmstad.se samt lösenord som du har till din dator.

När du klickat på "Logga in" skickas en verifieringskod till din mobil. Den använder du i sista steget för att verifiera dig. Därefter ser du vyn "Driftstörningar ­- översikt".

Skapa driftsstörning

Klicka på knappen "Skapa ny driftstörning" till vänster om "Översikt" för att börja skapa en ny.

Klicka på "Skapa ny störning" för att skapa en ny.

Välj en typ av driftstörning via rullisten.

Välj ett alternativ ur listan.

Välj vilken status störningen har, påbörjad eller avslutad via rullisten.

Vilken status har störningen påbörjad eller avslutad?

Skriv in vilket område, korsning, gata eller byggnad som är störningen berör via fritextfältet.

Ange vilket område som är berört av störningen.

Välj vilken kommun som störningen berör via rullisten.

Ange vilken kommun som störningen berör.

Om du anger Halmstad publiceras driftstörningen på halmstad.se och på lbva.se. Om du anger Laholm publiceras driftstörningen på laholm.se och på lbva.se.

Välj vilket datum som driftstörningen påbörjas. Du kan alltid ändra datum om det behövs. 
Klicka på kalenderikonen och välj datum från kalendern och klicka "OK".

Välj vilket datum som driftstörningen enligt prognos kommer att vara åtgärdad. Du kan alltid ändra datum om det behövs. Om prognos inte finns är det ok att utelämna.
Klicka på kalenderikonen och välj datum från kalendern och klicka "OK".

Ange datum och tid för påbörjad driftstörning.

Välj vilket tid driftstörningen påbörjas. Klicka på klockikonen och välj tid för påbörjad driftstörning och klicka i den grå ytan.

Välj vilket tid driftstörningen enligt prognos kommer att vara åtgärdad. Klicka på klockikonen och välj tid för påbörjad driftstörning och klicka i den grå ytan.

Ange tid för påbörjad driftstörning. Klicka på klockikonen och välj tid från kalendern och klicka i den grå ytan. Samma gäller för både "Påbörjad" och för "Prognos".

Vilka val du gör i fälten "Typ av driftstörning" och "Status" samt vad du skriver i fältet "Berört område" skapar automatiskt störningens rubrik.

Vill du ändra den automatgenererade rubriken till fritext, klickar du på knappen "Ändra rubrik" och skriver in en egen rubrik till störningen.

De val som du gör i fälten "Typ av driftstörning", Status" och "Berört område" skapar automatiskt rubriken till störningen.

I redigeringsläge finns några automatgenererade texter som du kan välja via knappen "Lägg till standardtext". De beskriver några förekommande driftstörningar.

Välj en standardtext via rullisten. Du kan ändra i texten du valt, ta bort eller lägga till text. Om du vill skriva en egen text till störningen, går det också bra.

Det finns några standardtexter som beskriver vanligt förekommande driftstörningar.

När du gjort samtliga val klickar du på knappen "Publicera".

Redigera driftsstörning

Gå till "startsidan" för driftstörningar och vyn "Översikt" där ser du aktuella driftstörningar.
Klicka på pilen på driftstörningen som du vill redigera och välj "Redigera".

Välj "Redigera" eller "Ta bort"

När du valt "redigera" ser du vald driftstörning i redigeringsläge med samtliga fält.
Genomför ändringen.
Skrolla längst ner i vyn och klicka på "Spara ändringar". Om du ångrar du och inte vill ändra något, väljer du "Avbryt".

Redigera driftstörning

I redigeringsläge kan du välja att mellan följande vyer: "Översikt" där du ser alla störningar, "Skapa ny driftstörning" där du skapar en ny sådan, "Redigera" där du redigerar befintlig störning eller "Ta bort" där du avpublicerar en störning.

Valmöjligheter i redigeringsläge.

För att publicera driftinformation krävs en speciell behörighet.

Skrivtips för att ge kunder bästa servicen

Tänk så här när du ska beskriva:

Planerade arbeten
Jobba alltid med framförhållning när du har planerade arbeten som ska genomföras. Exempel: ombyggnation, vägarbete eller utbyte av belysning.

Beskriv vad som kommer att hända, vilken tidsperiod som det berör (helst både starttid och prognos) samt vilka alternativ som kund kan välja istället, exempelvis alternativa vägar.

Ange namnet på trafikleden som ska asfalteras när det berör många. Ange om leden kommer vara öppen för trafik, men med begränsad framkomlighet. Du kan också skriva att tidsplanen kan komma att justeras vid dåligt väder (om så är fallet). Välj påbörjad dag och tid och skriv mer utförligt under beskrivning, exempel:

Tidplan:
26-31 augusti, förarbeten inför asfaltering
1 september, asfaltering

Akuta driftstörningar
Det är viktigt att publicera akuta driftsstörningar snabbt, så att kund och kundcenter har tillgång till informationen. Exempel: trafikljus ur funktion, vägavstängning på grund av slukhål eller annat eller utsläpp av kemikalier i bassäng.

Beskriv vad som hänt, att ni jobbar på att laga eller lösa problemet som uppstått, vilken tidsperiod som det berör (starttid) samt vilka alternativ som kund kan välja istället, exempelvis alternativa vägar.

När behöver du informera kundcenter eller inte?

Du inte behöver kontakta kundcenter (Halmstad direkt) om driftmeddelandet som du skriver innehåller så komplett information som det är möjligt. Det gäller framförallt de planerade arbetena.

De får många frågor från kund när det gäller vägarbete, begränsad framkomlighet och ny- eller ombyggnation. Då önskar kund veta hur länge arbetet pågår och vilka alternativ som de kan välja istället, exempelvis alternativa vägar.

Du behöver informera kundcenter om vem eller vilka som svarar på frågor kopplade till ett ärende, den informationen behöver de få som vanligt.