Vad är ett utvecklingsprogram?
Ett utvecklingsprogram visar riktningen framåt för en ort, både på en övergripande nivå och genom mer konkreta åtgärder. Halmstad har utvecklingsprogram för flera orter i kommunen. Programmen bygger på demokrati och delaktighet och arbetet drivs framåt tillsammans samhällsföreningar, invånare och näringsliv.
Ett utvecklingsprogram är också styrdokument som är antaget av kommunstyrelsen. De övergripande ambitionerna och strategierna ses över varje mandatperiod, medan konkreta idéer och åtgärder tas fram och genomförs årligen.
Halmstad har sex utvecklingsprogram
- Framtid Getinge
- Framtid Harplinge
- Framtid Oskarström
- Framtid Simlångsdalen
- Framtid Trönninge
- Stadens hjärta 2.0 – centrumutveckling i Halmstad
Utvecklingsprogrammen har flera syften
De skapar en gemensam framtidsbild för orten.
- Ett sätt för kommunen att lyssna in sina invånare.
- Skapa underlag för politikerna när de fattar beslut i frågor som rör ortens framtid.
- Samordna insatser och åtgärder oberoende av aktör.
- Utveckla möjligheter för orten eller stadsdelen att växa av egen kraft.
Gemensam framtidsbild och vision
De gemensamma framtidsbilderna i utvecklingsprogrammen vilar på kommunens vision. Utvecklingsprogrammen står också i relation till andra kommunala dokument till exempel: Framtidsplan 2050 – ny översiktsplan och mål med budget som är politikernas verktyg för att planera kommunens verksamhet framåt.
Gemensamma ambitioner och strategier
Utvecklingsprogrammen har olika ämnesområden med överenskomna ambitioner och strategier. Ambitionerna beskriver vad kommunen, invånarna och de som är verksamma på orten vill uppnå. De är kopplade till den gemensamma framtidsbilden. Ambitionerna förtydligas i strategierna som beskriver hur vi tänker göra för att nå dit.
Idéer, förslag och åtgärdslista
I dialog med boende och verksamma i området eller orten samlas idéer och utvecklingsförslag in till en åtgärdslista som uppdateras årligen. Alla aktörer som vill utveckla orten kan föra upp sina åtgärder på listan.
Har du en idé?
Skicka in den till kommunen! Skriv eller nämn vilket utvecklingsprogram den ska till.