• Halmstads webbplatser

Mat i hemmet för äldre – matdistribution

Matdistribution är ett alternativ för dig som behöver hjälp med huvudmålet. Det är en insats som du behöver biståndsbeslut för. Måltiderna levereras portionsförpackade till din bostad vid ett tillfälle i veckan, och du värmer upp maten själv när det är dags att äta.

Måltiderna tillagas i Vallås tillagningskök och levereras som kylda rätter.

Avgift för matdistribution

Ansök om matdistribution

När du har skickat in din ansökan gör kommunens biståndshandläggare en utredning av ditt behov utifrån socialtjänstlagen. Därefter får du besked om du har rätt till insatsen.

Om du får ett biståndsbeslut står det i beslutet hur många portioner du har rätt till per vecka.

Om du endast ska ansöka om matdistribution, gör det här:

Ansök om enbart matdistribution

Om du ska ansöka om flera insatser samtidigt, gör det här:

Ansök om flera biståndsinsatser samtidigt

Specialkost

Om du behöver specialkost eller konsistensanpassad mat, kontakta sjuksköterska på vårdcentralen eller kontakta sjuksköterskan som hör till din hemsjukvård. De hjälper dig med ett intyg som styrker specialkosten. Sjuksköterskan meddelar köket.

  • Till specialkost räknas: utan fläskkött, glutenfri, laktosfri, mjölkfri och vegetarisk mat.
  • Till konsistensanpassad mat räknas: Grov paté eller timbalkost.

Så beställer du dina måltider

När beslutet är klart får du matsedlar för en period på sju veckor. I varje matsedel finns det tio olika rätter att välja mellan.

På de vita matsedlarna gör du din beställning. Fyll i det antal du vill beställa vid varje maträtt. Hur många portioner du har rätt till per vecka står i ditt biståndsbeslut. Du behöver inte beställa hela antalet om du inte vill. Har du biståndsbeslut på specialkost, skriv det i din beställning.

Den gula matsedeln är din kopia. Fyll i den samtidigt och spara, om du vill komma ihåg vilken mat som kommer de olika veckorna.

Om du har hemtjänst lämnar du din beställning till personalen. Har du inte hemtjänst lämnar du beställningen till den som levererar maten till dig, förutom din första beställning. Den ska du skicka till:

Köket Vallås äldreboende
Åldersstigen 1
302 59 Halmstad

Ändra i din matbeställning

Om du vill ändra i din matbeställning, går det bra att ringa till Vallås tillagningskök.

Om du inte vill ha din mat levererad under en viss period, till exempel under en vecka eller upp till en månad: Meddela Vallås tillagningskök senast två dagar före din vanliga leveransdag.

Om Vallåsköket inte fått in avbeställningen i tid, måste du betala maten som är beställd. Det gäller även om du blir akut sjuk. Se till att en anhörig kan meddela köket om du inte kan göra det själv.

Leverans till din bostad

Maten levereras personligen av en chaufför eller en person från hemtjänsten enligt er överenskommelse.

Din leveransdag är densamma varje vecka – onsdag eller torsdag. Vilken veckodag som gäller hos dig får du veta inför första leveransen. Tiden kan variera och det beror på att kunderna inte alltid är desamma varje vecka.

Chauffören eller hemtjänstpersonalen ringer på din dörr eller på din telefon. Om du inte öppnar när leveransen kommer: Har du hemtjänst kommer personalen att kontakta dig. I annat fall lämnar chauffören tillbaka maten till Vallås tillagningskök. Hör av dig till köket för att komma överens om extra utkörning eller att en anhörig hämtar maten.

Matportionens hållbarhet

Det är väldigt viktigt att du förvarar maten i kylskåpet tills du värmer den. Kylskåpstemperaturen ska vara max 5 plusgrader. Förvarar du maten rätt har maten har lång hållbarhet, enligt bäst före-datum på förpackningen.

Om du väjer att frysa matportionen är det lämpligast att ta fram och tina den i kylen, en portion per dag.

Om förpackningen ser konstig ut, till exempel att den är uppsvälld, ska du inte äta maten. Ring då till Vallås tillagningskök.

Värma maten

Stick hål i plasten i varje del av förpackningen innan du värmer maten. Det är viktigt att maten blir riktigt genomvarm – minst 72 grader. Lägg upp maten på en tallrik strax innan du ska äta. Spara inte mat som är uppvärmd. Om någon del av maten ska ätas kall, står det på förpackningen.

I mikrovågsugn

Värm förpackningen i 4-5 minuter på 700 W eller 3-4 minuter på 900 W.

I ugn

Värm förpackningen i cirka 30 minuter på 100 grader.

Avsluta din matdistribution

Om du inte längre vill ha matdistribution, säger du upp abonnemanget hos din biståndshandläggare i kommunen.

Meddela även Vallås tillagningskök och lämna tillbaka kylväskan till den som levererat din mat.

Din mat under resten av dagen

Portionen du får kan du äta som lunch eller kvällsmat. Det är viktigt att du äter fler mål mat under dagen. Som äldre eller sjuk kan aptiten påverkas, men om du äter för lite kan du bli trött och lättare få infektioner.

Tips på hur du får i dig extra energi:

  • Havregrynsgröten kan du koka med mjölk och ha lite smör på. Servera med mjölk och sylt.
  • Om du väljer filmjölk eller yoghurt, välj de feta produkterna.
  • Du kan själv berika maten med lite rapsolja, gräddfil, creme fraiche, socker eller sylt. Frön som solroskärnor och pumpakärnor, nötter och mandel om du tål det, är också bra för hälsan.
  • Om du äter smörgås, använd gärna smör. Ta mycket pålägg, till exempel ägg och sill, kaviar och majonnäs, ost, rökt korv, makrill i tomat eller marmelad.
  • Om du äter råkostsallad kan du ha på lite rapsolja och extra kryddor.
  • Ät gärna dessert även om det inte ingår i matportionen, till exempel glass eller kräm, pudding eller kaka.
  • Tips på drycker till maten: Mjölk, saft, juice, lättöl eller läsk.
  • Att äta något innan du borstar tänderna och går och lägger dig gör att du sover gott!

Kontakt

Telefonnumret till Vallås tillagningsskök står i broschyren om matdistribution. Har du inte broschyren, kan du nå köket genom att kontakta kommunen.