• Halmstads webbplatser

Tre företagare kan bli Årets entreprenör

Johan Hagelin, 365ID, Jessica Hammargren, Rowico Home, och Fredrik Johansson, ErgoSafe. De tre företagarna har chansen att bli Årets entreprenör i Halmstad 2023. Priset delas ut vid Guldmorgon den 13 mars.

Halmstads kommun delar årligen ut två näringslivspriser. Årets entreprenör utses bland tre nominerade kandidater, medan mottagaren av Tillgänglighets- och bemötandepriset utses utan nomineringsförfarande. Allmänheten lämnar förslag till båda priserna.

Titeln Årets entreprenör tilldelas en eller flera personer som har betytt mycket för det lokala företagets tillväxt och utveckling. Vinnaren ska vara entreprenöriell och ha förmågan att ständigt se affärsmöjligheter.

Tillgänglighets- och bemötandepriset ges till ett företag som visat sig ha speciellt god tillgänglighet och gott bemötande av sina kunder. Vinnaren utses direkt, utan nominerade kandidater.

Prisutdelningen sker i samband med kommunens näringslivsfrukost Guldmorgon på GN Logistics den 13 mars.

De tre nominerade till Årets entreprenör

Johan Hagelin, 365ID

Man som hänger på ett räcke.

Johan Hagelin, 365id. Foto: Joakim Leihed.

365id:s Länk till annan webbplats. affärsidé utgår från det ökandet behovet av id-verifiering. Företaget startades 2015 av Johan Hagelin som då lät utveckla den första molnbaserade id-verifieringsplattformen. Idag används 365ids skannrar över hela i världen av företag inom många områden, inte minst av banker och i biluthyrningsbranschen.

Men trots stora internationella framgångar är målet är att alltid styra verksamheten från huvudkontoret i Halmstad. Verksamheten väntas växa när 365id senare i år bland annat lanserar skanning av digitala id-kort på en marknad som är enorm.

Johan Hagelins mål är att id365 ska bli Halmstads bästa arbetsplats. Han strävar efter delaktighet i sitt team, exempelvis genom att ge medarbetarna möjlighet att köpa aktier i bolaget.

Friskvård är ett viktigt inslag i verksamheten, liksom arbete för hållbarhet och jämställdhet.

Jessica Hammargren, Rowico Home

Kivnna som håller fram möbelrprover

Jessica Hammargren, Rowico Home. Foto: Joakim Leihed.

Jessica Hammargren är vd för Rowico Home Länk till annan webbplats., ett familjeföretag som startades 1971. Rowico Home ritar och designar möbler med hjälp av formgivare i Halmstad.

Efter något år i verksamheten tog Jessica 2018 över vd-posten och har sedan dess förändrat verksamheten i grunden, bland annat genom att modernisera sortimentet och starta försäljning via webbshop.

Produktionen sker i Asien där Jessica Hammargren stegvis flyttar över tillverkningen till miljöcertifierade fabriker. Hon arbetar ständigt för ökad hållbarhet, exempelvis när det gäller tyger, emballage och kemikalieanvändning.

Även arbetsmiljöfrågor och jämställdhet är prioriterade frågor. Jessica Hammargren satsar mycket på att utveckla de ”mjuka värdena” i företaget.

Rowico Homes kunder finns i runt om i Europa, med största återförsäljningen i Norge. Företaget expanderar nu i Tyskland och Polen.

Fredrik Johansson, ErgoSafe

Man som lutar sig över ett räcke

Fredrik Johansson, ErgoSafe. Foto: Joakim Leihed.

Fredrik Johansson startade företaget ErgoSafe Länk till annan webbplats. i blygsam skala 1996; idag är han en av tre delägare. Företaget fick Gasellpriset 2022.

Företaget tillverkar flexibla lösningar för luckor och räcken av glas och aluminium, bland annat det välkända glasräcket ClickitUup. Andra produkter är luckor till drive in-försäljning av snabbmat och säkerhetsluckor för polis och vård. Kunderna finns främst i Sverige och Norden men även i flera länder i övriga Europa.

Att arbeta med innovationer är viktigt för Fredrik Johansson. ErgoSafe samarbetar med Högskolan i Halmstad och med forskningsinstitutet RISE för att få fram hållbara material och metoder.

ErgoSafe tar ett stort personalansvar och har även ett stort socialt engagemang.

Företaget har säljkontor i Göteborg och Stockholm men hjärtat klappar för Halmstad där huvudkontoret finns.

De delar ut priserna

De båda priserna delas ut av Stefan Pålsson och Ella Kardemark, ordförande respektive ledamot i juryn för Årets entreprenör, samt av Urszula Hansson, ordförande i juryn för Tillgänglighets- och bemötandepriset.

Läs mer om kommunens näringslivspriser