• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Uppdrag: pimpa arenan!

En sko som stämpel och en spade som pensel. När Halmstads kommun letade konstnärer för en ny väggmålning på Halmstad Arena kom blixtsnabbt svar från Getinge särfritids: Jajamän! Men vi ska göra det på vårt sätt!

Från tidningen Halmstad maj 2023.
Text: Krister Svahn. Foto: Luke de Jager, Anders Andersson

Ark med mycket färg ligger på ett golv. En pojke tittar ner på dem.

Nioårige August Kristiansson från Haverdal har två stora intressen: Halmstad Hammers och den Beridna Högvakten.

– Hockey är kul för att det blir mål.

Om Hammers vinner eller förlorar är inte så noga. Så viktig är inte hockeyn för August. Med den Beridna Högvakten är det annorlunda.

– Jag ÄLSKAR den Beridna Högvakten! Jag älskar mest dirigenten på hästen. Jag älskar hästar. De vita hästarna, i den Beridna Högvakten!

August och Thea håller om varandra.

Konstnärer. När August Kristiansson och Thea Widepalm pimpar Halmstad Arena tar de ovanliga grepp. I skapandeprocessen har de målat med både kvastar, skor och spadar. ”Det här blir fint!” tycker konstnärerna själva.

Fokuserat jobb i ateljén

En dag i mars tog August och hans kompisar från Getingeskolans grundsärfritids bussen till Halmstad Arena. De har nämligen ett uppdrag: att skapa en 87 kvadratmeter stor väggmålning till arenans piazza.

Tillbaka i ateljén, det vill säga det kladdvänliga linoleumgolvet hemma på fritids i Getinge, behöver

August Kristiansson inte fundera länge på motivet han ska måla.

– Det är en häst i Beridna Högvakten, säger han och pekar stolt med penseln.

August berättar att hästen han målar heter Ponny Po, och att den svarta runda form han just penslat fram är hästens rumpa.

Barninflytande. Konstnären Catherine Paterson är specialist på barns inflytande i stadens utformning. Här ser hon och kollegan Johan Engqvist till att Gabriel Moritz har färg i målarskorna.

Skapandet viktigast

Högvaktshästens bak växer, och flyter snart ut över hela pappersarket som ett väldigt, organiskt svart moln. Det gör inget. Faktiskt är det hela meningen.

När barnen på särfritids skapar offentlig konst är det inte med fokus på resultatet. Poängen är inte att det barnen målar ska bli ”likt” något. Det enda barnen fokuserar på är det lekfulla, glada, stimulerande, engagerande, uttrycksfulla, inkluderande och härligt kladdiga skapandet.

Thea Widepalm, 14, målar en sol. Den är varm och knallgul och fyrkantig.

– Jag gillar att måla gult. Jag älskar sol! säger Thea.

Mittemot Thea stryker tolvårige Gabriel Moritz fram ett mäktigt rosa fält. Fältet ramar in en vit ring fylld med rosa prickar som Gabriel satt dit med hjälp av en sönderklippt tvättsvamp och en brädstump.

En pojke målar på ark på golvet.

I ateljén. I april invigdes Halmstad Arenas nya väggmålning. Mallen för konstverket skapade Alve Bodal och kompisarna på Getinge grundsärfritids på linnoleumgolvet hemma på fritidsavdelningen.

Konst-iga verktyg

Barnen har också målat med en kvast. Med en spade. De använder en sko som stämpel. De har en målarmaskin, bestående av en lång träarm med ett snöre i ena änden som styr en pensel i den andra.

Fram ur de kreativa verktygen växer lika kreativa, färgsprakande former. När barnen hänger upp sina färdiga verk på fritidsavdelningens väggar är leendena bredare än målarkvastar.

– Det här blir fint! säger Thea Widepalm.

Med bara pyttelite hjälp av professionella konstnärer ska barnens skisser nu föras över till en vägg inne i Halmstads Arena och bli ett blickfång för besökare och Halmstadbor.

August Kristiansson kan knappt vänta på vernissagen.

– Då ska jag visa dig. Det ska vara Ballerinakakor! Och trummor! Som Beridna Högvakten!

Alla kan. Det är den enkla grundtanken med Arena-projektet. Formellt kallas det för ”deltagande designprocess”. Vad det handlar om är att lita till barnens förmåga.

– Det spelar ingen roll om det vi målar blir vackert eller likt något. Vi har bara fokus på den lekfulla skapandeprocessen, säger projektledare Catherine Paterson.

– Vi använder konstiga målarmaskiner och kvastar och spadar och skor. Det öppnar för ett tillgängligt skapande, utan gränser. Och jösses – när vi kom till arenan hoppade barnen rakt in och bara körde igång!

– Med barnens konst som mall kommer jag och mina kollegor nu måla en nio gånger nio meter stor väggmålning i Halmstad Arena. Det blir en tolkning, men vi lovar att barnen kommer att känna igen sin konst!