• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Skoj på hoj i Skedala

Tvära svängar och hisnande hopp i Halmstads nya cykelnav.

Från tidningen Halmstad maj 2023.
Text: Krister Svahn. Foto. Anders Andersson

Hjärtat bultar. En snabb check att allt är på plats: hjälmen, andningen, kroppen, huvudet. Starten är tung. En grusbacke rakt uppför. Väl uppe vill du ha kraft kvar så att du kan trycka på när det vänder utför. Den Okände Mannens Stig ligger framför dig, och med den fem kilometer hisnande naturupplevelse.

När Marcus Johansson flyttade till Halmstad under tidigt 2000-tal var cyklingen en väg in i gemenskapen. Nu är han ordförande i Halmstads Mountainbikeklubb och drivs av en vision: att förvandla Skedala skog till ett nav för cykelupplevelser i det fria.

– Det har varit en uppförsbacke. Vår första utmaning har varit att visa att vi inte är livsfarliga cykeldårar som okontrollerat bränner runt i skogen. Det är en familjesport där vi utövare bryr oss om naturen och om andras behov – om markägare, hästägare, svampplockare och skogsvandrare. Jag tycker att det börjar lätta nu, faktiskt.

En man och två barn cyklar i en skog.

Erik Egvald med döttrarna Maja och Hedda cyklar ofta i Skedala skog.

Uppe på krönet en klunk vatten. Sedan: utför. Stenar, rötter, en tvär högersväng och ut på en spång. Du är starkt medveten om att det här är svarta spåret, det värsta. Men du är inte rädd. Bara glad och fokuserad och uppsluppen.

Halmstads Mountainbikeklubb och andra ideella krafter har lagt många hundra timmar i Skedalaskogen. Gått cykelbanans sträckning fram och tillbaka, och fram igen. Beräknat lutningar, planerat hoppvinklar, kalkylerat kurvdoseringar. Grävt jord och staplat sten och plattat stig.

Resultatet har blivit en bergochdalbana för två hjul, som redan lockar danskarna över sundet.

– Bra cykelstigar uppstår inte av sig självt. De ska passa för alla, även familjer och nybörjare som vill ha naturupplevelse mer än farten.

– Vi har gått kurs och lärt oss hur vi ska planera banans sträckning, och samtidigt tänka hållbart.

Danskarna börjar redan hitta hit. Ska vi bli en turistattraktion måste ju marken vi cyklar på hålla, och vår verksamhet kunna samverka med både människor, rötter och växter, säger Marcus Johansson.

Marcus Johansson står i skogen.

Marcus Johansson är ordförande i Halmstads Mountainbikeklubb.

Nu: Blåbärsskogen. Stigcykling på plattmark när den är som bäst. Flowiga spår som böljar mellan gran, ek och bok. Perfekt doserade kurvor – berms – som ger dig fart över hoppen. Du kan inte påverka det som sker nu, här, i stunden. Du kan bara påverka vart du är på väg. Och du är på väg mot stupet.

Mixen av fysisk utmaning och fin naturupplevelse erbjuder enligt Marcus Johansson det perfekta receptet för landsbygdsutveckling. Mountainbikeklubben är en ivrig uppvaktare av kommun och myndigheter för att kunna fullfölja sin vision.

– Vår sport har utvecklats massor. Vi gamla cyklister har vuxit upp och fått barn, och det som förr var en hobby för äventyrare är nu en hobby för familjer. Nu hoppas vi att Destination Halmstad, Halmstads kommun och många fler vill vara med och satsa, så att ännu fler kan upptäcka både cyklingen och Skedala.

En pappa och ett barn cyklar på en byggd bana av trä.

Skedala kan bli Västsveriges nya nav för äventyrlig cykling. För Erik och Maja Egvald från Frennarp är cyklingen en familjehobby, och Skedala det givna utflyktsmålet.

Under dig, en avgrund. Femton graders lutning med en stenavsats mitt i. Din hjärna spelar schack: vad gör jag tre drag framåt? Backen heter Catch me if you can – ta fast mig om du hinner! Vad du måste tänka på: inte flyga för långt, inte flyga för snett, landa med hjulen under dig. Vad du inte hinner tänka på: jobbet, altanbygget, vardagen. På en sekund är det över. Hjulen är kvar under dig. Ett lätt nedförslut och du rullar leende i mål.

Mountainbikecyklar kan vara dyra. Men nybörjaren klarar sig bra med enklare prylar, menar Marcus Johansson. Klubben samarbetar med några av Halmstads cykelverkstäder så du behöver inte kunna meka. Du behöver inte ens vara tävlingsinriktad.

– För oss är kunskap och omdöme viktigare än farten. Och gemenskap och glädje är viktigare än tävling och konkurrens, säger Marcus Johansson.

Vad ser du framför dig här om fem år?

– Jag ser en naturlig mötesplats för alla, där familjer, tjejer och killar står här i banans mål med leendena lika breda som styret och en känsla av eufori från tårna till smilgroparna. Jag ser en hållbar, aktiv och populär turistattraktion helt enkelt!

Skedala skog

Skedala skog ligger knappt en mil öster om Halmstads innerstad. Här har Halmstads mountainbikeklubb anlagt ett antal trails, cykelväger. I Skedala finns även vandringsleder, grillplatser och Torvsjön som är lämplig för både fiske och bad.