• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Organiserat KAOS i många dimensioner

Det heter fyrdimensionell högläsning. Det kan också kallas organiserat kaos. Välkommen till Familjetisdag på Andersberg!

Från tidningen Halmstad november 2023.
Text: Krister Svahn. Foto: Andreas Svensson

Flera barn står inomhus med ryggen vänd mot kameran

Succé. Familjetisdagarna på Andersberg vill stimulera barnens läsintresse i fyra dimensioner: med boken, en berättarröst, pysseloch teater. Den ”fyrdimensionella läsningen” har blivit en succé både bland barn och föräldrar.

Vet du att du behöver minst trettiotusen ord i ditt ordförråd för att kunna hänga med i en nyhetstidning? Samtidigt visar forskning att barn som fått böcker lästa för sig kan ha hört en miljon fler ord när de börjar förskoleklass än barn som inte blivit lästa för.

– Då förstår du kanske kraften i högläsning?

Fredrik Holm är bibliotekarie på Halmstads stadsbibliotek. Under utbildningen såg han framför sig en arbetsvardag fokuserad på databaser och research. Nu brinner han för att fler barnböcker ska läsas högt, och ägnar arbetsdagar åt att spela gitarr, klä sig i vargpäls och få sin mage fylld med sten.

Men vi ska ta det från början.

Läsning i fyra dimensioner

För två år sedan mötte Halmstads bibliotekarier ett gäng kollegor från Södertälje. De jobbade med något kallat ”fyrdimensionell högläsning”: de utgick från den fysiska boken och använde en berättarröst, men lade till två extra dimensioner till bokupplevelsen genom att låta barnen pyssla kring sagans motiv och delta i berättelsen som improviserad teater.

Fröet var sått och Fredrik Holm hade funnit sin yrkespassion. Idag är Familjetisdag på Andersberg en succé.

Kreativitet i många dimensioner

Denna hösttisdag har omkring 150 barn och vuxna kommit till festlokalen på Grönevångs torg i Andersberg. I det ”organiserade kaoset”, som Fredrik Holm kallar det, sitter Boshra Daboon. Hon är tio år och ska bli skådespelare. I väntan på det läser Boshra alla barnböcker hon kan hitta.

– Jag har läst jättemånga bra! Och idag hoppas jag få komma fram och spela lite teater.

På scen tar den fyrdimensionella upplevelsen form. Fast upplevelsen i rummet tycks ha fler dimensioner än så.

”Ta mig!”

Den fysiska boken står hela tiden i den enkla föreställningens centrum, och de tre bibliotekarierna på scen både läser, spelar gitarr, sjunger och agerar Rödluvan och läskig varg i en improviserad teater. Men det händer något mer i den stimmiga festlokalen. Hundra barn sitter plötsligt tysta, uppmärksamma på sagans varje twist.

Barnens fokus får de vuxna att sitta tysta även de, lika uppslukade och uppmärksamma. Och Boshra Daboon, hon sitter allra längst fram på kanten på sin stol och sträcker handen rakt upp i luften: Här Rödluvan, ta mig!


Nya nätverk och kontakter

När den entusiastiska publiken till slut bjuds upp och hundra barn stormar scenen för att stoppa kuddstenar i Fredrik Holms låtsade vargmage är Boshra en av de första fram. Kvar på stolsraderna sitter de vuxna och skrattar.

Detta är de extra dimensionerna av Familjetisdag, menar Fredrik Holm. Att kontakter kan knytas och nätverk stärkas. Att föräldrar kan gå hem glada och inspirerade att ta upp högläsningen därhemma. Att barnen kan känna sig sedda och hörda, och på köpet skaffa sig ett språk.

– Hon bara älskar det här, säger mamma Nejjar Chaibia om Boshra. Vi missar aldrig de här tisdagarna, de är jättebra och roliga för mig också.

Tioårig flicka med mörkt hår ler mot kameran

Tioåriga Boshra Daboon missar aldrig familjetisdagarna i Andersbergs festlokal. ”Jag älskar sagor och böcker!” säger hon.