Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.
Mohammed har hittat hem på bibblan
När Mohammed Sheikh Abdulaziz tvingades lämna Syrien blev Halmstad hans nya hem. Nu har han fått fast jobb på Stadsbiblioteket, där han stortrivs. Nyligen kom också ett glädjebesked från Migrationsverket: han ska få återförenas med sin fru.
– Nu känner jag att mitt liv här i Sverige börjar på riktigt, säger han.
Artikel från tidningen Halmstad oktober 2022.
Text: Johanna Thorin, Consid. Foto: Anders Andersson
Stadsbiblioteket är en spektakulär byggnad där den står på sina pelare ute i Nissan. Flera gånger har den nominerats till arkitekturpriser för sitt djärva utseende. Här har Mohammed Sheikh Abdulaziz sin arbetsplats sedan ett par år tillbaka.
– Det är en fin plats att jobba på, konstaterar han.
Mohammed är född i Raqqa i Syrien och utbildad i arabisk litteratur vid universitetet i Aleppo. Innan kriget bröt ut jobbade han som bibliotekarie på Kulturcentrum i Raqqa. En stor, vacker byggnad, beskriver Mohammed, där man förutom att låna böcker också kunde måla, spela instrument, se på konst och utforska annan kultur. Dessvärre har byggnaden skadats svårt i det krig som nu pågått i landet i mer än tio år.
Mohammed kom till Sverige 2014. Han gjorde sig snart hemmastadd i Halmstad, lärde sig svenska genom en kurs på Kommunvux och tog därefter sina första steg in på den svenska arbetsmarknaden.
– Jag fick jättebra hjälp genom Arbetsförmedlingen. Mitt första jobb var en extratjänst i Halmstads kommun som handledare för ungdomarna i Sommarkraft, berättar han.
Fick stöd av Jobbtorget
Han har också fått stöd via Jobbtorget, en kommunal verksamhet som har i uppdrag att matcha arbetssökande med praktikplatser som passar deras utbildning och kompetens. Hösten 2018 började Mohammed som praktikant på Stadsbiblioteket, och senare fick han en introduktionsanställning. Sedan i våras är han fast anställd som bibliotekarie.
Har många kunskaper
Han trivs bra med både kollegor, chefer och arbetsuppgifter. En dag på bibblan är fylld av variation.
– Jag jobbar mest på skönlitteratur- och barnavdelningarna, men hjälper till i hela huset. Jag sätter upp böcker i hyllorna, jobbar med ankomstregistrering av nya böcker och vägleder besökare.
– Jag kan också hjälpa till att tolka mellan arabiska och svenska om någon har behov. Och så är jag datorintresserad. Jag har studerat it på distans från Cambridge, så jag hjälper gärna besökare med datorerna som finns här.
Mohammed tycker att yrket har många fördelar.
– Det bästa är att man varje dag träffar människor och hjälper dem. Jag gillar att vara på ett bibliotek – här finns fina människor och fina böcker, det är min typ av miljö! Jag tror att biblioteken behövs i samhället, säger Mohammed.
Bibliotek i Sverige och Syrien skiljer sig åt en hel del, berättar Mohammed.
– En stor skillnad är att biblioteket här är så öppet, att besökaren själv går och väljer bland böckerna. I Raqqa skrev man på en lapp vilken bok man ville ha, och så gick en anställd och hämtade den. Det finns också mer teknik på biblioteket här, som att man kan låna filmer och e-böcker online med sin inloggning.
Kom för att lösa skoluppgiften
– I Syrien upplevde jag att många mest kom till biblioteket för att de hade en uppgift i skolan. Här verkar besökarna gilla att läsa. Många sitter gärna i lokalen och läser tidningar.
När Mohammed inte jobbar träffar han gärna vänner över en middag, eller besöker någon av Halmstads stränder. En stor del av sin lediga tid ägnar han också åt att prata i telefon med sin fru. Hon bor ännu i Syrien, men i augusti fick Mohammed det efterlängtade beskedet från Migrationsverket att hon är välkommen hit.
Känner sig trygg i Sverige
– Äntligen! Först när jag ansökte om att hon skulle få komma hit fick jag avslag för att jag inte hade fast jobb. Men nu ska hon få komma hit och vi ska få leva tillsammans i det här fina landet.
– Jag hoppas att jag får leva hela mitt liv här; jag trivs och känner mig trygg i Sverige, säger han, men konstaterar också att han har behövt vara tålmodig för att orka med allt pappersarbete och den långa väntan på besked. Förhoppningen är att hustrun ska komma till Halmstad nu i höst, och han ser fram emot att få visa henne staden.
– Det finns många fina ställen, som Galgberget, Tylösand och Östra stranden, säger han, och lägger till:
– En annan favoritplats, som jag rekommenderar alla att besöka, är såklart Stadsbiblioteket!
Mohammeds tips till andra som är nya på arbetsmarknaden
– Var tålmodig! Det är inte enkelt att få fast jobb i Sverige.
– Kämpa på jobbet – visa intresse, sköt dina arbetsuppgifter och ta ansvar.
– Språket är nyckeln! Prata mycket med dina kollegor och läs mycket på svenska.
Vill ditt företag eller din organisation ta emot en praktikant?
Som arbetsgivare kan du hjälpa människor att etablera sig på arbetsmarknaden. Vi behöver praktikplatser överallt i kommunen, både inom offentlig och privat verksamhet. Ring Jobbtorget på Halmstads kommun för att få veta mer: 035-13 70 00.