• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Kyliga dopp gör gott – bada i Halmstad året om

Sommarstaden med sandstränder och salta bad – det är Halmstad för många. Men fler och fler njuter av badstaden Halmstad året om.

En närbild på kvinna och en man som badar i stilla, blankt vatten utomhus med vatten upp till halsen. De ser lugna ut. Kvinnan har mössa och solglasögon och ler. Mannen blundar.

En kylig, klar och solig vinterförmiddag kan bjuda på minst lika härliga upplevelser. Vi hängde med vinterbadarna Camilla Svenäng och Rasmus Högstedt på ett riktigt njutbad.

Det är några grader plus i luften och morgondimman ligger fortfarande kvar över Öjasjön utanför Oskarström, men solen värmer skönt och vattnet är spegelblankt. Camilla lägger ut en filt att stå på och medan badkläderna åker på berättar Rasmus om sitt allra första vinterbad.
– Det var väldigt, väldigt kallt. Ett snabbt dopp och sedan upp och in i handduken. Jag tänkte att nu har jag testat det här, men jag kommer inte göra det igen.

Idag är Rasmus året-runt-badare, precis som Camilla. De lärde känna varandra via daglig verksamhet på Nolltrefem, där Camilla är arbetsledare och Rasmus deltagare. Rasmus tipsar om att aldrig sluta bada efter sommaren.
– Om man bara fortsätter, då hinner inte kroppen vänja sig av vid det.

En plats de ofta åker till är handikappbadet på Östra stranden. Det är lättillgängligt och där finns ett räcke att hålla sig i när man går ner i vattnet. Den lilla badplatsen vid Öjasjön är en annan favorit.
– Den är väldigt bra för vinterbad. Det går snabbt att ta sig ner och upp igen – det är viktigt när det är kallt, säger Camilla.

Rasmus och Camilla går lugnt ut i vattnet, som snart når dem till bröstet, och tar några simtag. Sedan bara står de där och andas.
– För mig handlar vinterbadandet mycket om att bara göra det, även fast sinnet säger ”nej, nej, det är kallt”. Det blir ett konkret bevis på att jag kan komma förbi motståndet mot jobbiga saker som jag vet är bra för mig, förklarar Camilla.

Faktum är att det inte bara känns bra, forskning visar att kalla bad bland annat stärker immunförsvaret och minskar stress. Och efteråt kommer belöningen – Camilla och Rasmus beskriver det som en energiboost och ett slags lyckorus.
– Allt flödar, hjärtat pumpar blod och huden blossar. Du ger kroppen ett stresspåslag, inte mentalt, men fysiskt. Det kickar igång både det ena och det andra. Allt som snurrar runt i huvudet till vardags försvinner och du är bara där och då. Du släpper alla tankar och måsten, säger Camilla.

Efter en stund i solen på stranden bestämmer de sig för att ta ett dopp till innan det är dags att hoppa in i bilen.
– Alla bad är olika. Ibland vill man pressa sig lite och se hur länge man kan vara i, ibland vill man doppa huvudet och ibland vill man bara snabbt upp, säger Rasmus.

En kvinna och en man står i solen med handdukar om sig. De ler nöjt mot varandra. Bakom dem är det ett buskage med gröna blad.

Kalla bad i hav och sjö

Det finns gott om badplatser i Halmstads kommun som passar för vinterbad. Sugen på att prova? Tänk på att aldrig bada ensam.

Vid de tillgänglighetsanpassade badplatserna Gröningen på Östra stranden och Svärjarehålan i Tylösand är trappor och räcken kvar så länge vädret tillåter. Tjuvahålan och Jansa brygga i Grötvik är två andra tips på salta havsbad. Badvänliga insjöar är Gyltigesjön, Simlången, Brearedssjön, Torvsjön, Toftasjön, Stora Skärsjön och Tostarpasjön. I dessa tas en del bryggor upp på hösten.

Text: Monica Forsberg / Foto: Patrik Ljungman