• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Krönika: Så fångade jag Gessle i en stad som glöder

Hur porträtterar man Halmstad? Den utmaningen har jag som västgöte brottats med de senaste månaderna när jag spelat in filmen om Gyllene Tider.

Från tidningen Halmstad november 2023.
Text: Per Simonsson

En man på en cykel pratar med en man i keps framför en stenmur.

Gyllene Tider-filmens Per Gessle, spelad av Halmstadbon Valdemar Wahlbeck, pratar film med regissören och detta nummers krönikör Per Simonsson.

Att Halmstad är en äkta sommarstad, så mycket visste jag. Där vinden är varm och vågorna slår. Självklart såg jag Tylösands soldränkta stränder framför mig – en given inspelningsplats i en film om Gyllene Tider, precis som Halmstad är givet i Per Gessles texter. Solen och havet – det måste väl ändå vara Halmstads själ?

Filmen handlar om ”bandet från landet”, killarna från småstaden som blir störst i Sverige. Småstadskänslan var nästa sak att fånga, tänkte jag. Vi fann den i Harplinge och Trönninge: inga bilköer, glada och hjälpsamma människor överallt, och alla var intresserade av vår film.

Det här kunde väl bara inte gå fel?
Entré: Hasse, även känd som stormen Hans.

Samtidigt som våra lastbilar åkte mot Halmstad lastade med rekvisita (80-tals kostymer med paljetter och axelvaddar, gamla telefonkiosker och mopeder) slog Hans och hans urusla sommarväder till. Vår plan var att börja filma SOMMARTIDER – i dubbel bemärkelse. Nu blev det mer
sommartider nej nej, än hej hej ...

Precis som Gessle skulle vi uppenbarligen behöva vandra i ett sommarregn. Solen lyste med sin frånvaro. Och det utfärdades badförbud i Villshärad, vår första inspelningsplats.
Men morgonen den första inspelningsdagen vaknade jag av att solen sken och vi fick beskedet att ”bajsbakterierna” i vattnet var på en acceptabel nivå: skådespelare och statister kunde bada!

Och tro det eller ej: det enda regn som föll på oss efter det kom på en av lunchrasterna.

Det var över nu, här kom en sol som sa aldrig mera regn, och efter några månader i Halmstad lyckades vi fånga både våra sommartider och vår huvudperson i en stad som glöder.

Krönikan skrivs av olika personer med anknytning till Halmstad. I detta nummer berättar Per Simonsson om inspelningen av filmen om Gyllene Tider.