Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.
Från Damaskus till Kärleken och ett kulturpris
Ahmed Ablah kom till Sverige och flyktingförläggningen i Frösakull i oktober 2013, via Kärleken och vidare till ett hus i Oskarström. Han flydde från ett krigsdrabbat Damaskus och ett eget stenhuggeri med tretton anställda, till en oviss framtid i ett nytt land.
Från tidningen Halmstad maj 2023.
Text: Mikael Novak. Foto: Anders Andersson
Sedan några år tillbaka driver den prisbelönte stenhuggaren återigen ett stenhuggeri, nu med sex anställda på Sannarps industriområde. Han har lyckats på grund av vänliga människor i sin omgivning, sitt eget driv och det faktum att han gillar att leda.
– Det har alltid varit så. Jag gillar att organisera. Ska det göras något, ordnas en resa eller en fest, är det jag som gör det, säger Ahmed.
Idag har han sitt företag på Sannarps industriområde. Där finns ett showroom med en modern kaffemaskin som går varm, olika produkter och Ahmeds alldeles egna vägg av ”Hall of Fame”. Vi återkommer till väggen.
Våren 2012 befann sig Ahmed och hans familj i lägenheten i Damaskus. Inbördeskriget hade pågått i drygt ett år men det fanns inga planer på att fly. Ahmeds liv fanns ju i Damaskus tillsammans med hustrun Ruba, dottern Sham och stenhuggeriets anställda.
Det var det liv Ahmed ville leva och hade fortsatt leva om inte kriget slagit till.
Allt förändrades en kväll i augusti 2012 då bomberna föll över huset och Ahmeds familj.
De var oskadda när de kom ut på gatan, men Ahmeds bröder hade inte samma tur. De blev skadade. Ahmed slängde sig i bilen för att köra dem till sjukhuset. Hela deras bostadsområde hade bombats och runt området fanns det militär, vilket gjorde det svårt att ta sig till sjukhuset.
Genom att köra igenom de militära posteringarna kunde de ändå ta sig fram. På vägen till sjukhuset stoppades de av regimens militärer och fick frågan om varför brodern förlorat en arm. Ahmed förklarade för dem att deras hus blivit bombat av flyg och militären svarade i sin tur att det inte fanns flyg som bombar utan att det var rebellerna som låg bakom.
– Då sa jag att det var flyg och rebellerna har inget flyg. Det var ni som bombade – det är bara ni som har flyg.
Bröderna blev fängslade
Den kommentaren skulle bli avgörande. En kort tid efter blev Ahmed, hans två skadade bröder och ytterligare en broder fängslade. Det tog några månader innan Ahmeds pappa lyckades betala dem fria. Beslutet att lämna Syrien fattades. De skadade bröderna lämnade landet i förväg. Först åkte de till Libanon och sedan vidare till Egypten. Det tog en månad för Ahmed att förenas med dem i Egypten och när krig höll på att bryta ut där, flydde de vidare till Turkiet och sedan till Sverige.
– Jag vet att jag inte kan återvända. Valet att söka sig till Sverige handlar om att få vara fri, om att få uttrycka sin åsikt utan att riskera livet.
Ahmed hamnade i en flyktingförläggning i Frösakull. Han bestämde sig för att lära sig svenska och börja arbeta. Han jobbade på hotell, på Sofiebergs förskola och drev en biltvätt. Han besökte ett stenhuggeri i Halmstad och ville börja jobba där men företaget gick i konkurs. Men skam den som ger sig.
– Jag fick stor hjälp av en svensk kvinna som lånade mig 250 000 kronor, stöd från Almi och en bra överenskommelse med konkursförvaltaren så att jag kunde ta över företaget, säger Ahmed som känner enorm tacksamhet till kvinnan som trodde på honom. Han betonar att stöd från enskilda människor har varit avgörande för hans etablering i Halmstad.
– Bara det att folk ville prata med mig för att hjälpa mig att lära mig svenska har varit värt mycket.
Gör stenmodeller till kunderna
Nu driver han sitt företag på Sannarp. Han är en stolt hantverkare som visar upp olika projekt som är på gång. Han berättar om hur han arbetar med presumtiva kunder och hur han inför ett kundbesök kan göra små modeller av projekten i sten, för att visa kunden att han är engagerad.
Ahmed är förtjust i den kreativa delen av yrket och säger att han nog mest arbetar som en slags arkitekt. På gården där det staplas hallandsgranit och annan sten, finns det halvfärdiga projekt: bollar till Harplinge kyrka, en vägskylt till Frösakull och en helt fantastisk kätting, gjord i ett stycke, som så småningom ska hämtas av en kund.
– Visst är den vacker, säger han om hallandsgraniten och drar handen över stenen. Den är levande och passar till mycket. En hård sten som är svår att arbeta med.
Tillsammans med sina två bröder sliter han med kundbesök och med att hitta personal med rätt kompetens och inställning. Ahmed gillar den svenska arbetsmarknaden och att det finns regler för arbetstider och skyddskläder.
– Det är verkligen en otroligt stor skillnad jämfört med hur det är att driva företag i Syrien.
Ahmeds framgångsresa har inte passerat obemärkt. Sex år och 24 dagar efter att han kom till Sverige fick han ett av prisen för det som kallas Årets nybyggare, ett pris som delas ut av stiftelsen IFS och som hyllar och synliggör företagare med utländsk bakgrund. Han fick ta emot pris som ”Årets nystart”
ur kungens hand. I showroomet på företaget finns det en vägg där en glad och stolt Ahmed ler tillsammans med kungen i samband med prisutdelningen på Slottet i Stockholm.
Och som grädde på moset fick Ahmed också Halmstads kommuns kulturpris 2022. Familjen har vuxit och förutom hustrun Ruba, som arbetar på Nitator, finns det nu tre flickor, Sham, Maria och Reem, i huset i Oskarström.
Vad är ditt drömprojekt?
– Det var en svår fråga. Jag har inte funderat så mycket över det men jag skulle vilja göra något som svenskarna är stolta över. Kanske något historiskt och det skulle också vara ett sätt för mig att säga tack till Sverige och Halmstad.
Ska flickorna bli stenhuggare?
– Den mellersta har sagt att hon vill det men vi får väl se, säger Ahmed med ett stort leende.