• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

En kallbadare med ett kall

Plötsligt stod det en bastu på Gröningen vid Östra stranden och badplatsen fylldes av människor som badade i ur och skur. Men var det egentligen så plötsligt? Hur mycket jobb ligger bakom att få till en bastu på kommunens mark? Och hur gör man för att få ihop allt? En som vet det är ordföranden i Halmstad kallbadförening, Katarina von Bothmer Östling.

En kvinna med mössa vid en strand.

Katarina "Titti" von Bothmer Östling.

Till yrket är Katarina, som vanligtvis kallas Titti, överläkare på kvinnokliniken vid sjukhuset i Halmstad. Men vad som gett henne ett namn lokalt under det senaste året är
hennes stora fritidsintresse. Hon är en de mest passionerade och engagerade förkämparna för utvecklingen av året-runt-badstaden Halmstad.
– Jag bodde i Malmö när jag studerade och var mycket på ”Ribban”. En plats jag gillat att besöka ända sedan barnsben, eftersom min mormor bodde i Malmö och var där varje vecka. Jag älskade att besöka strandens berömda kallbadhus och det kändes så ologiskt att vi inte hade ett liknande i Halmstad. Historiskt har det funnits kallbadhus i Halmstad ända fram till 50-talet. Vi är enligt mig badstaden nummer ett och då borde vi förlänga badsäsongen. Så att få ett kallbadhus i Halmstad är en dröm som funnits länge.

Tre personer går i havet från en trappa vid en brygga.

Titti har gjort två mindre försök tidigare, som privatperson, för att lyckas med sitt stora kall. Hon har pratat med politiker och eventuella sponsorer, men aldrig kommit så långt.
– Allt tog ny fart i och med Facebookgruppen Halmstad kallbad. Den fick snabbt väldigt många medlemmar och jag tipsades om att gå med. Gruppen bildades i oktober 2020 och redan i november var vi några stycken som träffades och pratade om hur vi kunde gå vidare för att förverkliga ett kallbadhus. Vi kom fram till att bilda en förening och gjorde det i januari 2021.

Föreningsmedlemmarna ville börja någonstans, och första projektet blev att ge Halmstad en mobil bastu. I januari 2021 tog Titti kontakt med bastutillverkaren Tylö, för att höra om de hade några idéer. Hon fick då reda på att de hade en mobil bastu som stod i Hangö i Finland, som dessutom är en vänort till Halmstad.
– Det enda kruxet var att vi själva skulle frakta hit den, och det skulle kosta 60 000 kronor.
Vi behövde samla medlemmar och registrera föreningen. Det krävde en hel del administrativt arbete, men ganska snart kände vi oss redo. Vi fick reda på att en av våra nya medlemmar hade lastbilskörkort, som gällde fram till juni. Om vi kunde fixa en lastbil innan dess skulle han lösa frakten. Via våra fantastiska medlemmars kontakter blev vi sponsrade av flera lokala företag med både lastbil och stora delar av finansieringen för att genomföra allt.

Tre personer sitter i en bastu.

Nu började det gå bra. Frakten från Finland var i gång och kunde följas via Facebook. Föreningen fick också kontakt med Destination Halmstad och tillsammans sökte man bidrag från Visit Halland. Det resulterade i pengar för föreningens destinationsutveckling. Parallellt med detta förbereddes stranden med markarbete av teknik- och fastighetsförvaltning, som Titti hade nära kontakt med. Den tidigare mörka badplatsen fick även belysning installerad, vilket gynnar alla framtida besökare.
– Allt som hänt har gått så otroligt fort. Nu har vi drygt 400 betalande medlemmar och en färdig bastu. I framtiden ser vi fler bastuanläggningar, fler säkra och tillgängliga vinterbadplatser och med all säkerhet ett kallbadhus.

Titti berättar att hon och styrelsen arbetat många sena kvällar och helger med projektet under ett års tid, och att hon fått energi av allmänhetens positiva reaktioner. Något som
visades under invigningen av bastun den 8 januari i år.
– Vi hade det sämsta vädret man kunde tänka sig, sned vind och piskande snöblask. Ändå var det 150 personer som alla stod glada och väntade! Det är fördelen med kallbadare. De sprider alltid värme – även i kylan.

Kalla fakta

Föreningen heter Halmstad kallbad-förening Länk till annan webbplats.. Du hittar den på Facebook,
där finns information om medlemskap och om hur bastun på Gröningen,
Östra stranden, kan bokas.

Tittis tips för att starta en förening

  • Det är viktigt med stor passion och mycket engagemang för att
    orka med.
  • Ha tålamod, var trevliga mot varandra och andra aktörer.
  • Undvik att göra det under en pandemi, allt är svårare när man inte kan träffas och lära känna varandra.
  • Ingenting är omöjligt! Allt går att lösa när vi arbetar tillsammans.

Artikel från tidningen Halmstad.
Text: Consid, foto: Joakim Leihed