• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Bästa tipsen – så gör du bättre filmer

Brukar du göra videor och ladda upp på nätet? Vi bad youtubern Molly Chiarantona, tiktokaren Elvir Aljicevic och Alida Svensson, ung-ledare på sommarens filmläger på Nolltrefem, att dela med sig av sina bästa tips.

Porträttbilder på Molly, Alida och Elvin.

Molly Chiarantona, Alida Svensson och Elvir Aljicevic

Molly Chiarantona

19 år, youtuber från Halmstad. Startade sin kanal sommaren 2013. Antal följare: 35 700.

Varför startade du en youtube-kanal?

– Jag har alltid brunnit för film och redigering och tycker att mode och kläder är jätteroligt. Med min kanal kan jag kombinera de två. Jag började när jag var 11 år, så kanalen har fått utvecklas med mig.

Vad är viktigast när man filmar för youtube?

– Det är lätt att tro att man måste ha en massa utrustning och en färdig plan, men det absolut viktigaste är att göra filmer om saker man själv gillar. Försök att inte tänka ”vad ska andra tycka” eller ”tänk om ingen tittar”. Kör ditt race och gör det för att du tycker det är kul, inte för att du ska bli nästa youtube-stjärna.

Vad behöver jag?

– Det funkar jättebra att börja filma med mobilen. Det viktigaste för en bra video är ljussättningen. Ofta blir det bäst med naturligt ljus, men eftersom det är ganska mörkt i Sverige har jag också skaffat studioljus. Det är inget du behöver ha när du börjar.

Hur får jag det snyggt?

– Man klarar sig bra med gratisprogrammen som följer med datorn eller mobilen, till exempel Imovie. Det finns också bra redigeringsappar att ladda ner gratis, bland annat en som heter Splice. Tänk på vad du har i bakgrunden när du filmar. Du vill inte att den ska vara för rörig och ta allt fokus. Däremot kan det vara bra om tittarna ser något som de förknippar med dig. Jag filmar ofta i mitt rum där jag har en hel vägg full med småbilder.

Hur får du idéer?

– Jag kollar mycket på amerikanska youtubers. De är ofta ett steg före och man kan snappa upp trender innan de kommer till Sverige!

En ung tjej med mörkt hår sitter på en säng. Väggen bakom är täckt med kvadratiska bilder.

Molly Chiarantona

Alida Svensson

20 år, pluggar filmlinjen på Katrinebergs folkhögskola, ung-ledare på kommunens filmläger på Nolltrefem i sommar, som arrangeras av Aktiv sommar. Totalt ordnas 38 läger i kommunen.

Varför fastnade du för film?

– Jag var från början mest intresserad av att skådespela, men när jag skulle välja till gymnasiet upptäckte jag Sturegymnasiets filmlinje. Det var en jättekul och otroligt bra utbildning. Där hittade jag verkligen det jag vill jobba med i framtiden!

Vilka är dina bästa tips till andra som vill börja filma?

– Bara testa! Filma samma person eller objekt och försök hitta olika vinklar. Filma i olika ljus, i sol och skugga. Försök sedan att analysera – vad tycker du om och vad skulle du kunna förbättra? Det är genom att prova och göra saker om och om igen som man lär sig. Jag är väldigt intresserad av scenografi, så ett tips är att tänka igenom vem karaktären är, vilka detaljer man kan lägga in och vad de säger om personen.

Måste jag ha en speciell kamera?

– Man kan filma riktigt bra med en mobilkamera och det finns gratisprogram för redigering. Jag tycker att det är enklast att redigera på en dator, där har du fler funktioner och får bättre kontroll.

När det är dags att börja redigera – hur ska man tänka?

– Börja med att lägga klippen i den ordning du vill ha dem. Klipp inte för hårt, utan ta bort lite i taget och försök hitta ett tempo i filmen. Vill du göra en effekt så finns det massor med bra guider på youtube, som visar hur man gör.

Elvir Aljicevic

21 år, tiktokare från Halmstad. Började med tiktok hösten 2019. Antal följare: 6 miljoner.

Du är en av Sveriges största på tiktok. Hur gick det till?

– För mig började det som en rolig grej. Jag ville lägga upp videor och visa folk vad jag håller på med – lite dans, lite mode och outfits – och en dag bara exploderade det. En video fick över 20 miljoner visningar, det var riktigt roligt.

Vilket är ditt bästa tiktok-tips?

– Var dig själv, var positiv och glad och lägg 100 procent energi i dina videor. Det känner dina följare av. Det gäller också att ha tålamod. Det är inte säkert att de första filmerna går så bra, man behöver ge det tid.

Vad behöver jag för utrustning?

– Jag filmar och klipper ihop mina videor med mobilen. Vissa använder datorn eller andra appar, men jag gör allt i tiktok-appen. För ljuset har jag en ringlight, som man kan lägga mobilen i och då får man ljus på den som filmas. På sommaren kan du spela in ute i naturligt ljus, det blir jättefint.

Vad är bäst med tiktok?

– Du lär känna folk och bygger upp ett jättebra nätverk. Jag har kommit i kontakt med mångar tiktokare utomlands. Att skapa nya kontakter är alltid bra inför framtiden!

Artikel från tidningen Halmstad.
Text: Monica Forsberg / Foto: Patrik Ljungman

Gillar du sociala medier? Här är några saker som är bra att ha koll på:

  1. Vilka kan följa dig? Är din profil privat eller offentlig?
  2. Tänk på att andra kan spara och sprida dina filmer.
  3. Använder du ditt eget eller ett påhittat namn?
  4. Åldersgränsen för att skapa en egen profil på tiktok, youtube och snapchat är 13 år.
  5. Prata alltid med en vuxen om du råkar ut för taskiga kommentarer eller blir kontaktad av någon okänd.