Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.
AI i människans tjänst
Möjlighet eller hot? God eller ond? Halmstads räddning eller vår undergång? Utvecklingen av artificiell intelligens väcker både hopp och oro. Anna Petersson söker några av svaren på uppdrag av Halmstads kommun.
Från tidningen Halmstad november 2023.
Text: Krister Svahn. Foto: Andreas Svensson
Väckarklockan ringer. Titanringen på ringfingret ger hälsostatus: bara trettiofem minuter djupsömn i natt. Fysisk beredskap: 63 av 100.
Det får bli ett lugnare träningspass i eftermiddag.
Siri lämnar väderprognos: regn på Larsfrid. Bokar inomhusträning istället för joggingturen. Men sovrummet känns varmt och skönt eftersom villans värmesystem justerat sig efter nattens väderomslag. Medan elbilen backar ut från garaget ett hastigt sms till jobbet: ”jg blir sne”. Den artificiella intelligensen rättar: ”Jag blir sen!” Navigationssystemet varnar: ”Trafikolycka”, ny rutt kalkyleras. Tur att bilstereon vet vad som gillas och hittar låten med precis rätt morgonpepp.
Klockan är halv åtta och titanringen bekräftar: kroppen har vaknat, redo-nivån på väg mot 100.
Stora och svåra frågor
Nej, vi har inte rest till framtiden. Vi är hemma hos Anna Petersson i Söndrum, en vanlig jobbmorgon hösten 2023. Anna Petersson är förstås ”lite mer tekniknörd än de flesta”, vilket förklarar AI-ringen på fingret. Som innovationschef vid Halmstads kommuns innovationsarena HighFive har hon i uppdrag att hantera en av vår tids stora framtidsfrågor: hur artificiell intelligens ska skapa möjligheter för Halmstads kommuninvånare och företag, utan att hota vår framtid.
Framtiden ÄR här
Den ofattbart snabba utvecklingen av artificiell intelligens, AI, är förstås inte längre en ”framtidsfråga” menar Anna Petersson:
– Vi använder AI i våra liv redan idag, mer än vi inser. Musiktjänsterna som vet vilken musik jag gillar, bilens navigationssystem som vet vart jag ska, ringen på mitt finger som registrerar hur jag sover.
– AI kommer att fortsätta förändra samhället i grunden. Det vi jobbar för är att AI ska stå i människans tjänst och användas där den verkligen gör skillnad.
När det är möte på HighFive används ett AI-baserat program för att sätta agenda, förbereda underlag och sammanfatta diskussionen i kärnfulla punkter.
– Vi behöver fortfarande människor som möts, bygger relationer, leder och granskar. Men om AI kan hjälpa mig att ställa samman fakta som ger mig bra insikter, varför inte?
Människocentrerad AI
Projekten som Anna Petersson och hennes kollegor leder tillsammans med forskare vid Högskolan i Halmstad triggar fantasin.
Ett Halmstadföretag som stöttas av HighFive har utvecklat en AI-tjänst för optimal schemaplanering i omsorgen. Ett annat företag utvecklar en tjänst som ska sänka brottsligheten genom att använda AI-teknik i brottsförebyggande insatser. Ytterligare andra utvecklar AI-tjänster för äldre med åldersrelaterad hörselnedsättning och för snabbare energiomställning.
HighFive har hittills hjälpt över 50 bolag i Halland att utvecklas med AI. Gemensamt för dem alla, och för HighFive, är att de sätter människan i centrum.
– Vi ser AI som ett verktyg för att förstärka vår mänskliga förmåga, som en förlängd arm av mänsklig intelligens. Och den förstärkningen kan behövas. Vår värld har enorma utmaningar med åldrande befolkning, klimatkris, sjukdomar, och vi behöver alla verktyg vi kan skaffa oss.
Forskare vill ha totalförbud
Det finns en del som tror att den ”förlängda armen” Anna pratar om kommer ta över miljoner människors jobb, erövra vår planet och – när AI utvecklat sig självt tillräckligt långt – utplåna hela mänskligheten.
Kritiska forskare förespråkar ett totalförbud för de mest avancerade AI-modellerna.
Anna Petersson kan också se risker. Men med tydliga lagar och regler för hur AI använder vår personliga data, och full transparens kring de tjänster som utvecklas, är hon säkerpå att möjligheterna överväger.
– Det är en kliché – men vi anade domedagen även när miniräknaren kom.
– Jag ser en framtid där vi människor gör det vi är bra på – tänka kritiskt och skapa medmänskliga relationer – och låter AI hjälpa oss till bättre beslut för att lösa våra utmaningar. Då har AI har en enorm potential för att få Halmstad och världen att blomstra.
FAKTA HIGHFIVE
Det kommunala bolaget HighFive är en innovationsarena med målet att bygga ett mer hållbart, innovativt och framtidsrustat Halmstad. Tillsammans med Högskolan har man sedan 2018 haft ett särskilt fokus på att få företag att utvecklas med människocentrerad AI. Man ingår också i den nationella satsningen AI Sweden och driver omställningen mot ett mer datadrivet och intelligent samhälle.