• Halmstads webbplatser

Rowico och Matöppet i Simlångsdalen fick kommunens priser

Jessica Hammargren, vd för möbelföretag Rowico, blev Årets entreprenör i Halmstad 2023, och Matöppet i Simlångsdalen fick ta emot Tillgänglighets- och bemötandepriset. De fick sina priser i samband med Guldmorgon, kommunens näringslivsfrukost, som hölls under onsdagsmorgonen hos transportföretaget GN Logistics.

Två personer på bild

Glada vinnare. Fredrik Wolraht, ägare till Matöppet i Simlångsdalen, och Jessica Hammargren, vd för Rowico, fick ta emot kommunens näringslivspriser för 2023.

Prisutdelningen var givetvis morgonens höjdpunkt men det fanns också flera andra programpunkter på denna Guldmorgon. GN Logistics ägare Pelle Nilsson berättade om sin verksamhet, inriktad på transporter till och från Frankrike. Bokhandlare Ulrika Larsson pratade på temat ”Jag tror på mitt Halmstad” och Johan Folke, frivillig sjöräddare, gav en inblick i Sjöräddningssällskapets arbete.

Guldmorgon leddes av kommunens näringslivschef Niclas Simonsson. Cirka 150 personer fanns på plats i GN Logistics terminal för att äta frukost, mingla och följa inslagen på scen.

Tillgänglighets- och bemötandepriset

Priset ges till ett företag som visat sig ha speciellt god tillgänglighet och gott bemötande av sina kunder. I år blev det Matöppet i Simlångsdalen. Priset delades ut av Urszula Hansson och Maritha Johansson, ordförande respektive ledamot i juryn för Tillgänglighets- och bemötandepriset.

Priset delas ut utan föregående nomineringsprocess.

Företaget ägs sedan 20 år tillbaka av Fredrik Wolrath, som förutom matbutik även har gatukök och kiosk, och är ombud för såväl apotek som spel och systembolag. Hans butik är ett nav för invånarna i Simlångsdalen.

Motivering till priset

Företaget har en central roll i Simlångsdalen och möjliggör för människor i alla åldrar att få en god och nära samhällsservice. Förutom matbutik har ägaren Fredik Wolrath även gatukök och kiosk, och är ombud för såväl apotek som spel och systembolag.

Utifrån lokalens förutsättningar har Matöppet gjort sitt yttersta för en god framkomlighet och orienterbarhet, och har också en bra ljus- och ljudmiljö. Men det är framför allt genom sitt engagemang, sin lyhördhet och sin goda vilja att göra det bra för kunder och medarbetare som företaget har nått en mycket hög servicenivå.

Företaget gör en heroisk insats för samhället och är ett nav i Simlångsdalen dit alla kan vända sig och känna sig välkomna. Matöppet i Simlångsdalen ser alla, hör alla och hjälper alla. De erbjuder en servicenivå som vi sällan skådat.

Årets entreprenör

Priset ges till en eller flera personer som har betytt mycket för det lokala företagets tillväxt och utveckling. Vinnaren ska vara entreprenöriell och ha förmågan att ständigt se affärsmöjligheter. Egenskaperna stämmer fint in på Jessica Hammargren, vd för Rowico.

Företaget startades av hennes farfar 1971. Rowico designar och säljer möbler. Jessica tog över vd-posten 2018 och har sedan dess moderniserat sortimentet och arbetsmetoderna, med inriktning på hållbarhet, jämställdhet och arbetsmiljöfrågor.

Jessica Hammargren fick ta emot priset av kommunråd Stefan Pålsson, ordförande i juryn för Årets entreprenör, och näringslivschef Niclas Simonsson.

Motivering till priset:

Med tydlig vision och stark drivkraft har Jessica Hammargren utvecklat Rowico till ett snabbt växande företag med god lönsamhet. Hon vågar utmana det etablerade och ser ständigt nya möjligheter – något som kännetecknar hennes fantastiska entreprenörskap. Jessica har förändrat Rowico i grunden. Hon har ett brinnande intresse för de mjuka värdena i företaget och sätter alltid sina medarbetares välmående i första rummet. Hon är en sann entreprenör med högt ställda mål. Hennes orädda synsätt är en utmärkt grund för fortsatta framgångar för företaget.

Två andra företagare hade chansen

När det gäller Årets entreprenör väljs tre kandidater ut i en första omgång och därefter utses en slutlig vinnare. De övriga nominerade var Fredrik Johansson, ErgoSafe, och Johan Hagelin, 365ID. De båda fick ta emot diplom och blommor från prisutdelare Stefan Pålsson, kommunråd.

De båda vinnarna fick dessutom varsitt konstverk av Halmstadkonstnären Stefan MÅS Persson.