• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Kollegor stöttar i barnomsorgen

Smittspårning, covid-19, vab, ”vanlig” influensa. Det är många som tvingats vara hemma från jobbet de senaste veckorna. Det har drabbat verksamheter inom barn- och ungdomsförvaltningen (BUF) extra hårt.

Lumni Fetiu har vikarierat som barnskötare under en dag för att stötta barn- och ungdomsförvaltningen. Här tillsammans med Sanna Carlsson på Gula Husets förskola.

Verksamheten har utnyttjat alla vikarier och gjort ett fantastiskt arbete för att täcka upp för varandra och vikariebesatt så mycket det bara går men det har ändå inte räckt till. Denna vecka har därför medarbetare från bland annat kommunledningsförvaltningen anmält sig och tagit ett antal arbetspass för vara en resurs. Totalt kommer ett 40-tal medarbetare hoppa in på olika pass under veckan.

En av dem är Lumni Fetiu som i vanliga fall arbetar med ekonomi- och upphandlingsfrågor på kommunledningsförvaltningen.

Han gjorde en arbetsdag på Gula Husets förskola.

– Idag har jag stöttat förskolan i Kvibille som har en fantastisk kull med barn i åldern 4 till 6 år. Jag har fått hoppa lite mellan avdelningarna och hjälpt till med att pyssla, leka, läsa sagor och matning. Barnen har varit fulla av energi och dagen har bara flugit förbi. Förutom att få uppleva jobbet som vikarierande barnskötare, fick jag också förmånen att se hur pedagogerna arbetar med bokstäver, tavlor och instruktioner för att få barnen att utvecklas och samarbeta. Jätteduktiga kollegor, berättar Lumni.

Smältförmågan är viktig


– Som upphandlare är det också svårt att låta bli att släppa sitt vanliga yrke, därför passade jag också på att lära mig från Lena som är administratör och på 20-30 minuter ska ansvara för alla beställningar. Då inser man att även om Doris, vårt beställningsverktyg är bra, så finns det alltid mer vi kan göra för att spara tid och energi åt alla dom som beställer pysselmaterial och leksaker. Det är viktigt att vi ser till att våra leverantörer faktiskt levererar det man lovat och inkluderar såväl information som bilder till produkterna för att verksamheten snabbt ska hitta rätt. Det är faktiskt med andra ord viktigt att pärlorna har rätt färg och smältförmåga för att barnen ska få rätt upplevelse.

– Jag blev fantastiskt väl omhändertagen av personalen och kände att jag gjorde nytta. Man får också se saker ur andra perspektiv vilket är lärorikt och intressant som att en av pojkarna snabbt ville leka med mig och började visa en bil han byggt av magnetplattor. En av förskolelärarna berättar för mig hur viktigt det är för vissa barn att få bra manliga förebilder och hur dom dras till det när dom får chansen.

Har verkligen bidragit

Mari Remse ansvar för bemanningen på BUF och hon och hennes medarbetare har haft några svettiga veckor för att lösa arbetssituation i verksamheten.

– De medarbetare som anmält sitt intresse har verkligen bidragit som vuxen även om man inte har erfarenhet av att arbeta inom barnomsorgen och på skolan, säger Mari Remse som är enhetschef vid bemanningsenheten vid BUF.

Mari tycker att man har gjort vad man kunnat under de tuffaste veckorna. Det har varit svårt att planera, eftersom det skett förändringar från dag till dag.

– Vi har bokat så mycket vikarier som varit tillgängliga men även de har blivit sjuka eller varit hemma med sjuka barn, säger Mari.

Möjligen ser man ljuset i tunneln. Under förra veckan hade man över 400 pass som man inte lyckades täcka. Denna vecka har inletts med en halvering. Sjukfrånvaron minskar och i och med att restriktionerna nu försvinner hoppas verksamheten att det kommer att påverka närvaron positivt.

I nästa vecka annonserar också barn- och ungdomsförvaltningen för att ta in ytterligare vikarier till sin verksamhet.