• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Halmstad flaggar på sverigefinnarnas dag

I dag den 24 februari uppmärksammar Halmstads kommun sverigefinnarnas dag. På kommunens flaggstänger hissar vi deras flagga. Sverigefinnarna tillhör en av fem erkända nationella minoriteter i Sverige och flaggningen är en del av kommunens arbete med att synliggöra dessa. På Stadsbiblioteket hålls det två utställningar och ett dansstycke. Det är utställningar om finska krigsbarn i Halmstad och om livsöden med drömmar, minnen och saknad.

Sverigefinnarnas flagga

Utställningar om sverigefinnar på Stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket uppmärksammar sverigefinnarnas dag med två utställningar och ett dansstycke.

Utställning - Finska krigsbarn i Halmstad

På Stadsbiblioteket kan du i dag uppleva en unik samling av Stig Hartmans bilder från Halmstad under andra världskriget. Fokus ligger på finska krigsbarn som kom till Sverige och omständigheterna som präglade Halmstad då.
Läs mer om utställningen Länk till annan webbplats.

Utställning - Bilder och berättelser från sverigefinska liv

Dansaren Lina Lundin från Åsa och Stadsbibliotek i Halmstad vill fira och uppmärksamma sverigefinnarnas dag! Detta med en fotoutställning med livsberättelser som finns att ta del av från den 18 februari till den 10 mars, samt med ett dansstycke av Lina som kommer att framförasi dag på Sverigefinnarnas dag.

I fotoutställningen får du bland annat läsa om barndomen i Finland, varför och hur de kom till Sverige, om drömmar, minnen och om saknad. Hur det är att vara sverigefinne, om identitet och om sauna!
Läs mer om utställningen Länk till annan webbplats.

Om sverigefinnarna

Finländarnas historia i Sverige sträcker sig över nästan tusen år. Den handlar om krigsbarn, politiska flyktingar och unga arbetare. Men det är först i dag vi kallar gruppen sverigefinnar – ett folk med två kulturer och två språk.

Historien börjar på 1100-talet då Finland införlivades i konungariket Sverige. Finland var en del av Sverige fram tills 1809. Under hela den tiden rörde vi oss mellan varandras länder.

Sverigefinne är den som har finska rötter men bor i Sverige. Man får själv bekänna sig till gruppen. De flesta som gör det är själva födda i Finland, eller har en mor- eller farförälder eller en förälder som är född i Finland. Det som förenar sverigefinnar är framför allt språket och kulturen. Det finns ingen säker statistik, men man räknar med att det bor cirka 700 000 sverigefinnar i Sverige.

Sverigefinnarna är en erkänd nationell minoritet i Sverige, med egen flagga och egen högtidsdag. Sverigefinska barn har rätt till modersmålsundervisning och många kommuner erbjuder tvåspråkiga förskolor och ålderdomshem. Enligt lagen ska skolor, kommuner och alla andra myndigheter uppmuntra och synliggöra sverigefinsk kultur. Eftersom den är en del av den svenska kulturen. Och har varit det under nästan tusen år.

Läs mer om sverigefinnar

Fem nationella minoriteter

Sverigefinnarna tillhör en av fem erkända nationella minoriteter i Sverige och flaggningen är en del av kommunens arbete med att synliggöra dessa.

De övriga fyra erkända nationella minoriteterna är: judar, romer, samer och tornedalingar.

Flaggning på nationaldagar

Samer, sverigefinnar, romer och tornedalingar har en uttalad dag som firas årligen och som Halmstads kommun flaggar på. Den judiska befolkningen har ingen uttalad dag eller flagga.

Halmstads kommun flaggar på följande dagar:

  • 6 februari: samernas nationaldag
  • 24 februari: sverigefinnarnas dag
  • 8 april: romernas nationaldag
  • 15 juli: tornedalingarnas dag

Så arbetar kommunen med nationella minoriteter och minoritetsspråk