• Halmstads webbplatser

Fotoutställningen ”Ikoner” av Glada Hudik-teatern kommer till Halmstad

I maj kommer fotoutställningen ”Ikoner – en utställning om att få finnas” till Stora torg i Halmstad. ”Ikoner” består av 21 porträtt där alla modellerna har Downs syndrom. Målet med utställningen är att synliggöra människor som är en naturlig del av vårt samhälle men som sällan får synas i det offentliga rummet eller i konsten.

Fotoutställningen är ett samarbete mellan Fotografiska Museet och Glada Hudik-teatern och belyser vikten av inkludering och mångfald i samhället. I porträtten blir de 21 modellerna ikoniska karaktärer som till exempel Marlon Brandon på motorcykel, Kate Winslet på Titanic eller en hårdkokt tv-snut.

- Vi är jätteglada över att vi äntligen kunnat boka utställningen till Halmstad. Förutom fantastiska fotografier står utställningen även för ett viktigt budskap om inkludering och acceptans och jag hoppas så många som möjligt passar på att besöka den på torget, säger Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Invigning 4 maj
Invigning av utställningen kommer att vara den 4 maj kl.11.00 och då bjuds det på ett festligt scenprogram med dansare från Danslust på Kulturskolan, skådespelare från teatergruppen Stjärnan, artister från Funkisfestivalen och från den nya Dagliga verksamheten Mediahuset. Representanter från Glada Hudik kommer även att närvara. Daglig verksamhet kommer också att anordna guidade turer under utställningsperioden.

- Vi håller på att planera invigningen för fullt tillsammans med våra deltagare och kulturförvaltningen. Ikoner belyser allas rätt att få finnas men framförallt allas rätt till att verka. Vi ser fram emot att berätta mer om utställningen för alla besökare, säger Petra Sandahl-Lind, enhetschef för daglig verksamhet på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Utställningen kommer att vara placerad på Stora torg mellan den 4 maj till den 1 juni 2024.

Utställningen arrangeras av Halmstads kommun i samarbete med Halmstad city och Destination Halmstad.

Fakta om utställningen
Glada Hudik-teaterns utställning ”Ikoner” hade premiär på Fotografiska i Stockholm 2016, på Down Syndrome Day den 21 mars. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ”Ikoner” utgörs av 21 fantastiska porträtt tagna av fotografen Emma Svensson där alla modellerna har Downs syndrom. ”Ikoner” har sedan urpremiären på Fotografiska turnerat till många städer och orter i Sverige. Vi överdriver inte när vi säger att responsen på alla platser där den visats har varit helt fantastisk.