Europa Direkt Halland

Europa Direkt Halland är hallänningarnas medborgarkontor för EU-frågor. Vi fungerar som en länk mellan invånare och EU:s institutioner och politik. Vi svara på frågor, sprider information och kunskap om EU.

Du kan få hjälp med allt från projektstöd till information inför semesterresan eller utlandsstudier. Söker du information om EU:s politik eller har funderingar kring dina rättigheter som EU-medborgare hjälper vi dig att hitta rätt information.

Det här kan Europa Direkt erbjuda

  • Allmän frågetjänst. Vi svarar på frågor via europadirekt@halmstad.se eller
    035-13 95 71 vardagar klockan 09.00-17.00.
  • Kontakt med EU-institutioner, organ eller andra EU-nätverk.
  • Tillhandhålla och beställa material från EU:s publikationsbyrå.länk till annan webbplats
  • Informationsbesök. Kontoret kan bjudas in kostnadsfritt för att hålla egna föredrag om till exempel EU:s politiska system och politikområden eller EU:s fonder och program.
  • Öppna föredrag om aktuella EU-frågor med externa föredragshållare. Kontoret bjuder in allmänheten till olika föredrag.
  • Samarrangera evenemang med aktörer i länet till exempel gymnasieskolor, föreningar eller bibliotek.

Europa Direkt Halland har sitt kontor på Halmstads stadsbibliotek men arbetar i hela Halland.

Europa Direkt Halland ingår i Europeiska kommissionens informationsnätverklänk till annan webbplats på lokal och regional nivå bestående av ungefär 450 kontor i hela EU. Kontoret har funnits i länet sedan 2005 och finansieras av Halmstads Kommun, Region Halland och EU-kommissionen.

Dina rättigheter i EU

Som svensk medborgare är du också EU-medborgare. Det innebär att du har rättigheter som att arbeta, studera, rösta och att ställa upp i politiska val i andra EU-länder. Här listar vi några av dina rättigheter som EU-medborgare.