Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Nominerade till arkitekturpriset 2020

Här presenteras de objekt som är nominerade till Halmstads arkitekturpris 2020.

Strax innan midsommar beslutar byggnadsnämnden om upp till tre finalbidrag som halmstadborna sedan får rösta på. Röstningen pågår under sommaren och kort därefter presenteras en vinnare.

Hallands konstmuseum

Tillbyggnad, landskap, inredning

Byggherre: Hallands länsmuseer

Arkitekt: White Arkitekter

Hallands Konstmuseum har genomgått en stor förändring med både renovering, ombyggnad och tillbyggnad. En ny kubistisk betongvolym som innehåller utställningshallar och arkiv har kopplats samman med den befintliga tegelbyggnaden via en lättare del. Taket på den lätta delen är ett så kallat biotoptak med den torra havsstrandängen som förebild.

De nya fasaderna har inspirerats av indelning, linjer och kulör från tegelbyggnaden som är kulturhistoriskt värdefull, uppförd 1933. Betongfasaden är matrisgjuten i element och har fått ett abstrakt mönster vars horisontella indelning tar upp linjer från den befintliga byggnaden. Entrédelens släta fasader är tillverkade av fasadskivor av träfaner som infärgats i en rödbrun kulör.

Invändigt har lokala hallandskonstnärer och hantverkare engagerats för att skapa inredningsdetaljer och möbler som lyfter helhetsintrycket. På kvällen syns ett ljuskonstverk som projiceras på betongfasaden. Utvändigt har byggnaden fått en ny välkomnande framsida mot Nissan. En solfjäderformad trädgård med uteservering, gång och planteringar öppnar upp museet mot nissanstråket och kopplar vidare mot Norre Katts park och stadskärnan.

Lineheds förskola

Byggherre: Halmstads kommun

Arkitekt: Fredblad Arkitekter

Linehed har fått en ny rund förskola som rymmer 12 avdelningar. Den runda formen har utnyttjats för att skapa intressanta utblickar, nära invändiga samband och samtidigt en känsla av avskildhet mellan avdelningarna. Formen har också skapat en skyddad innergård för de mindre barnen att leka på.

Fasaderna består av spårad ljus fasadskiva med burspråk och entrédel i tre olika starka kulörer. Färgen ger en markering till de tre entréerna runt huset.

Avdelningarna är grupperade fyra och fyra vid varje entré där två avdelningar håller till en trappa upp. En stor allaktivitetsyta mot innergården kan utnyttjas flexibelt och delas upp. Burspråken har invändigt skapat lockande nischer att krypa upp och sitta i.

Komfusenbo Harplinge

Aattefallshus, bakstuga

Byggherre: Kristin och Johan Ovik

Arkitekt: Ossian och Johan Ovik

Familjen Ovik på Norrängsvägen i Harplinge har lyckats utnyttja sina 25 kvadratmeter optimalt. I ett hörn av trädgården har de uppfört sitt Komfusenbo – en byggnad de själva först designat och ritat.

Komfusenbo har fått hela tre olika funktioner:

  • bakstuga med vedeldad ugn
  • välventilerat vedförråd
  • en växthusdel

Det är en liten och välkomponerad byggnad klädd i faluröd träpanel och täckt med ett sadeltak i plåt. Fina nätta detaljer och en väl vald placering på tomten förhöjer upplevelsen.

Kronolund

86 hyreslägenheter

Byggherre: Kronolunds fastigheter AB

Arkitekt: Fredblad arkitekter

Bebyggelsen är luftigt placerad på tomten där Kronlunds gård tidigare låg, strax öster om Frösakulls centrum. Sammanlagt finns 86 lägenheter från två till fyra rum och kök, två övernattningslägenheter, miljöhus, garage under mark och markparkering.

Byggnaderna har fasader av vit puts med ilägg av dekorativa brunröda fasadskivor. Taket är täckt med takpapp i tegelröd kulör och skärmtak med sedum. De inglasade balkongerna är inbyggda i husets egen struktur vilket ger stadga och tydlighet i uttrycket. Invändigt finner vi väldisponerade lägenheter i olika storlekar med fina utblickar och väl tilltagna balkonger. I utemiljön finns gångar, bänkar, planteringar, murar, rinnande vatten och konstverk av Dagmar Glemme.

Klockaren 2

Stadsradhus, 16 bostadsrätter

Byggherre: Systemputs

Arkitekt: Contekton Architects and Planners

Platsen där Lundgrens Gjuteri tidigare låg håller nu på att omvandlas till ett bostadsområde med inspiration från det gamla fabriksområdet. Några av de först färdigställda bostäderna ligger i den norra delen utefter Bryngelshusgatan. Här finner vi en radhuslänga i två våningar med inrett loft.

Arkitekten har utifrån detaljplanens förutsättningar skapat radhus med två lägenheter ovan varandra, en tvåa och en fyra, med egna entréer mot gatan. Den nedre har tillgång till en förgård och en uteplats som vetter mot den gemensamma gården, medan lägenheten på plan två har en stor balkong åt öster och en inglasad balkong i västerläge mot gården.

Utformningen av lägenheterna är noggrant genomtänkt och rymmer stora kvaliteter på de små ytorna. Fasadarkitekturen har en småskalig varierad karaktär där de olika enheterna har klätts med tegel av olika kulör.

Steninge Lärkväg 5

Enbostadshus

Byggherre: Annica och Rasmus Svensson

Arkitekt: SAL Arkitektur och interiör

En nybyggt enbostadshus i Steninge är uppdelat i flera volymer som anpassar den moderna villan till platsens skala. Tre enkla svarta byggnader klädda i träpanel grupperar sig runt en öppen gårdsform där kvällssolen kan skina in. Byggnaderna famnar tillsammans ett trädäck med en nedsänkt pool.

De tre volymerna är sammankopplade med väl tilltagna men smala passager i glas. Ytterligare en fristående byggnad har tillkommit – en attefallsbyggnad – som skyddar och avgränsar det öppna atriet från gatan.

Fina rumssamband har skapats mellan inne och ute och mellan de olika volymerna som var och en innehåller en huvudfunktion. Fönster ned till golv mot gården ger att intryck av att de olika medlemmarna i husgruppen samspråkar med varandra medan var och en bibehåller sin egen identitet. Fina detaljer och väl uttänkta material genomsyrar byggnaden som helhet.