• Halmstads webbplatser

Två år av krig i Ukraina

Idag är det två år sedan Rysslands invasion av Ukraina och i två års tid har den ukrainska flaggan vajat utanför Rådhuset i Halmstad. Förra året startade kommunen ett samarbete med staden Nikopol i södra Ukraina i hopp om att kunna hjälpa till både på kort och lång sikt.

Rådhuset med en gul och blå flagga i förgrunden

Den 24 februari hedrar Halmstads kommun Ukraina genom att flagga med svenska och ukrainska flaggan.

Miljontals ukrainare har tvingats fly landet och Halmstad har idag över 200 flyktingar från Ukraina bosatta i kommunen. En av dessa ukrainare är Liudmyla som har varit i Halmstad sedan april 2022.

Liudmyla kom till Halmstad med sin sjuka mamma som nu tyvärr har gått bort. Kvar i Ukraina finns hennes man och det är en ständig oro att inte veta vad som händer i kriget. Hennes störtsa förhoppning är att snart kunna återförenas med sin man i Ukraina. Men under tiden som hon är här vill hon lära sig mer svenska och jobba. Liudmyla är utbildad bibliotekarie men berättar att det är svårt att få jobb på grund av språket.

– Jag är glad att ukrainare får läsa på SFI idag och lära sig svenska. Men det är svårt att få jobb innan man kan mer av språket. Vi ukrainare är väldigt tacksamma över att så många svenskar öppnat sina dörrar och visat sitt stöd för oss, det betyder jättemycket.

– Via Halmstads kommun har vi fått biljetter till konserter på Kulturhuset Najaden, det är mycket roligt. Vi behöver glädje och nöje i våra liv!

Halmstads kommun kommer fortsätta att ge stöd och visa solidaritet med Ukraina i framtiden. Förra året startade kommunen ett samarbete med staden Nikopol i södra Ukraina. Just nu för kommunen samtal om hur samarbetet kan utvecklas, vilket blir ännu viktigare när Nikopol behöver bygga upp sin stad igen efter kriget.

– Vi står enade med Ukraina idag precis som för två år sedan. Jag är stolt över vårt samarbete med Nikopol och Halmstads kommun kommer att göra vad vi kan för att bidra till deras återuppbyggnad när den dagen kommer, säger kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson.

Fakta:


Nikopol är en stad i Ukraina, vid Dnepr och ligger 65 mil väster om Donetsk. Nikopol har cirka 120 000 invånare och är centrum i ett viktigt manganmalmområde. Där finns också ett av världens största stålkraftverk. Andra industrier i staden är maskin- och livsmedelsindustri samt bryggeri.


Här ligger Nikopol:
https://goo.gl/maps/iyxExX5uoou1NkyW7