• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Textning – ännu ett steg mot den inkluderande kommunen

Sedan några år tillbaka kan du följa kommunfullmäktiges sammanträden i direktsändning på kommunens webbplats. Det går också att se och lyssna på dem, eller de delar du vill, i efterhand. Nytt för i år är att sammanträdena också textas.

Textning gör det möjligt för olika grupper med funktionsvariationer att kunna ta del av debatten. Det som är nödvändigt för vissa grupper, är ofta bra för alla.

Att kunna följa en debatt genom textning skapar möjligheter för fler att ta del av den demokratiska processen, exempelvis via sin mobil med ljudet avstängt.

Genom att kunna följa debatten utan ljud blir webbsändningarna mer tillgängliga för en större andel personer. Förutom de med funktionsvariationer underlättar textningen även för grupper med annat förstaspråk än svenska och kan fungera som ett led i att lära sig svenska.

Även skolor kan använda möjligheten i utbildningssyfte när det gäller hur kommunen styrs och lokala politiska frågor.

Hjälp från AI

Textningen sker med hjälp av AI, artificiell intelligens. Texten korrekturläses och korrigeras där det behövs i efterhand. Senast 14 dagar efter sammanträdet publiceras det på kommunens webbplats.

De kommande mötena med kommunfullmäktige under våren är den 30 mars, 28 april och 25 maj.

Se senaste kommunfullmäktige, 17 februari, textad i efterhand kommunens webb-tv Länk till annan webbplats.