• Halmstads webbplatser

Rovdjur är temat för årets naturupplevelser

Följ med ut i naturen! Den 14 april är det premiär för årets guidade naturupplevelser i Halmstads kommun. Programmet startar med fågelskådning vid Busör i Särdal och därefter följer ett 40-tal arrangemang.

Temat för årets naturupplevelser är rovdjur – inte bara de stora som alla känner till utan även exempelvis skalbaggar, fladdermöss och trollsländor.

– Rovdjuren är fascinerande och kan bidra till häftiga naturupplevelser. De skapar också balans i naturen och får ekosystemen att fungera. Vi vill gärna erbjuda en möjlighet att lära mer om dem, säger Joel Jansson, kommunekolog och samordnare av aktiviteterna.

Tre tillfällen på temat rovdjur

Chans till att lära sig mer om rovdjur blir det exempelvis vid vandringar i Fylleåns frodiga dalgång den 21 maj, i Aleskogen den 30 juli och i Simlångsdalen den 27 augusti.

Bland årets nyheter finns också en vandring bland tickor i Slättåkra den 12 oktober, en vandring i stadsnära natur på Galgberget den 24 april och ”klimatvandring” den 1 juni i Alets naturreservat.

En härlig blandning av aktiviteter

Totalt innehåller programmet 39 aktiviteter med olika inriktningar, exempelvis växter, fågelskådning, naturfoto, hagmarker och lieslåtter. Många av dem innebär vandring i terräng men det finns också aktiviteter som är tillgänglighetsanpassade eller särskilt lämpliga för barnfamiljer.

– Det är ett spännande program, med stort utbud av aktiviteter. Vi hoppas att många vill vara med och upptäcka vår fina natur, säger Joel Jansson.

Arrangörer för de guidade naturupplevelserna är föreningar och organisationer i samarbete med Länsstyrelsen i Halland, Studiefrämjandet, Destination Halmstad och Halmstads kommun.

Hämta det tryckta programmet

Programmet finns i tryckt folder att hämta på Turistbyrån, i Rådhusets entré och på biblioteken. Du kan också hitta information om vandringarna här på halmstad.se/naturupplevelser