• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Per Gessle får Halmstads kommuns kulturpris

Halmstads kommuns kulturpris 2023 går till Per Gessle. Det beslutade kulturnämnden vid sitt möte den 30 november. En tacksam Per Gessle säger att han gläds särskilt över att ha fått inspirera andra att skapa musik.

Halmstads kommuns kulturpris har delats ut sedan 1967. Prissumman är i år 30 000 kronor och 55 kulturaktörer hade nominerats av allmänheten. Kulturnämnden valde den här gången att prisa en superkänd låtskrivare och artist som haft en enorm betydelse för kommunen i mer än ett halvt sekel och fortfarande är aktuell.

Per Gessle tackar

Så här säger mottagaren med egna ord:

”Stort tack för ett stort pris. Det har varit en lång resa för mig i musikens underbara värld. På 60-talet framför grammofonen. På 70-talet framför mikrofonen och i replokalen.

Sen har det rullat på. Extra härligt om jag och alla mina medarbetare lyckats inspirera och engagera andra människor att fantisera, skapa och vara kreativa. Fint. Tack så mycket.”

Kulturnämndens motivering

”Per Gessle är mottagare av Kulturpriset 2023. Kulturnämnden anser att denna musiker är lika med Halmstad. Han startade sin karriär genom att underhålla och spela på äldreboenden och sjukhem i kommunen och har sedan dess bidragit till att Halmstad blivit en musikmetropol. Vi tror inte att det finns någon vare sig i kommunen eller i landet som inte kan nynna till minst en av Per Gessles låtar. Han är en kulturpersonlighet som åstadkommit en otrolig låtskatt, och låttexter som har en förmåga att framkalla alla känslor på en och samma gång.”

Ett liv med musik och framgång på framgång

Per Gessle är en av Sveriges mest framgångsrika artister och låtskrivare. Han började skriva låtar redan som barn, slog igenom med Gyllene tider från 1978 och fortsatte succéerna med duon Roxette som bildades 1986.

Just nu är han bland annat aktuell genom en nyskriven bok om Gyllene tider, en film om samma band med premiär sommaren 2024, och en nyskriven musikal baserad på Roxettes låtar som sätts upp på Malmö Opera med premiär hösten 2024.

Per Gessle har alltid varit hemkommunen trogen och han har tagit emot en rad utmärkelser. Bland annat blev han hedersmedborgare i Halmstads kommun 2007.

Fakta Halmstads kommuns kulturpris

  • Prissumman är i år 30 000 kronor.
  • I år hade 55 olika kulturaktörer nominerats av allmänheten.
  • Priset delas ut i december varje år till en person, grupp eller organisation som erkänns för särskilt värdefulla insatser inom kulturens område. Pristagaren ska vara verksam i Halmstads kommun eller genom sin verksamhet ha eller haft nära anknytning till kommunen.
  • Kulturpriset är ett av tre olika priser och stipendier som delas ut av kulturnämnden i Halmstads kommun