• Halmstads webbplatser

Ny samling stärker upprustade Mjellby konstmuseum – öppningsdatum klart

Mjellby konstmuseum öppnar igen den 7 september 2024 efter en större ombyggnad och renovering. Museet kommer att stärka sin profil som Nordens surrealistcentrum med en ny stor samling verk av Thea Ekström (1920–1988), och med moderniserade och utökade lokaler.

På en pressträff visades för första gången den pågående ombyggnaden av Mjellby konstmuseum. Byggnadsarbetet ska vara klart i maj 2024. Sedan följer ett par månader med inflyttning, installationer och byggande av de två öppningsutställningarna med Thea Ekström och Halmstadgruppen.

Halmstads kommun satsar

– Det är fantastiskt att stå här idag och se hur ett utbyggt och uppgraderat Mjellby konstmuseum tar form. Efter en lång resa med planering och finansiering syns nu hur Halmstads kommun satsar på konsten och konstpubliken, säger Ola Magnusson, kulturchef Halmstads kommun.

Satsningen innehåller bland annat en tillbyggnad, upprustade utställningshallar och tekniska åtgärder som ger konsten rätt temperatur, luftfuktighet och ljus.

Stärkt profil med Halmstadgruppen som bas

– Nu kommer vi full ut kunna ta hand om konstverk som vi lånar. Vi är stolta över upprustningen som gör att vi kan stärka och utveckla Mjellby konstmuseums position som Nordens surrealistcentrum för vår publik och konst, säger Lena From, konstchef Halmstads kommun.

Till invigningen den 7 september byggs en ny fast utställning med Halmstadgruppens sex medlemmar. Samlingen med cirka 500 verk av Halmstadgruppen kommer att fortsätta vara museets bas och hjärta med stark lokalhistorisk förankring.

Öppnar med surrealisten Thea Ekström

Den största nyheten är öppningsutställningen med Thea Ekström (1920–1988). Mjellby konstmuseum har fått en stor samling med hennes verk på deposition.

– Det är en fantastisk möjlighet att få förvalta ett så spännande konstnärskap. Thea Ekström växte upp ett stenkast från museet och genom att införliva hennes verk breddar vi både Mjellbys regionala surrealistuppdrag och bilden av surrealismen i stort, säger Erika Danker, museichef Mjellby konstmuseum.