• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Ny offentlig skulptur — för kärlekslås

Halmstad får en ny skulptur gjord för par som vill befästa sin kärlek med ett hänglås. Skulpturen av Hanna Hallén heter Ihopa, och placeras i Filtparken vid biblioteksbron.

På Gamletullsbron i Halmstad, kallad biblioteksbron, är det populärt att fästa hänglås som en symbol för att befästa kärlek. De rostande låsen skadar brons vajrar och måste regelbundet plockas bort av kommunen. Konstnären Hanna Hallén fick därför uppdraget att skapa ett konstverk för par som vill befästa sin kärlek med ett hänglås. Skulpturen placeras på sin plats i Filtparken på tisdag, den 18 oktober.

— Jag funderade på namn på verket och kom inte ifrån ordet ’ihopa’. Man blir ihop, är ihopa, sätter ihopa låsen med statyn. Det är lättstavat, dialektalt, övergripande och inkluderande, säger konstnären Hanna Hallén.

Alla lås som tidigare klippts från biblioteksbron har sparats och kommer att gjutas in i fundamentet. Skulpturen föreställer en kärleksgudinna och Hanna Halléns skisser har överförts till stål av Josefine Robarth på Haldahuset.

— Staden med tre hjärtan har nu fått ytterligare en symbol för kärlek. Nu hoppas vi slippa klippa så många lås från biblioteksbron och att folk som vill befästa sin kärlek väljer skulpturen i stället, säger Sofia Warpman, stadsträdgårdsmästare på Halmstads kommun.

 

Om konstnären

Hanna Hallén är konstnär, tecknare och formgivare. Född 1975 och verksam i Halmstad. Hallén är sedan tidigare representerad i Halmstads kommuns konstsamling med verk bland annat på Kulturhuset Najaden, och hos räddningstjänsten. Hon har också illustrerat boken Kotten som försvann, som ca 10 000 barn i Halmstad tagit del av under Kottepromenaderna som i år firar 10-årjubileum.

Om Haldahuset

Haldahuset kreativt återbruk l HEM Länk till annan webbplats.