• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Ny muralmålning i centrala Halmstad

Årets muralmålning uppförs i ett samarbete mellan Halmstads kommun och Hotell Mårtenson. Den polska konstnären NeSpoon kommer till Halmstad den 9-13 augusti för att måla en av hotellets fasader. Verket blir både en del av kommunens satsning på muralmålningar och Kulturstråk Nissan, och anknyter till platsens historia.

Halmstads kommun har sedan 2013 en målsättning att uppföra en muralmålning per år i samverkan med näringsliv och civilsamhälle. Den här gången har kulturförvaltningen tillsammans med Halmstad City valt en vägg i stadens kärna, en gavel som hör till Hotell Mårtenson och syns från Hamngatan. Hotellet med ägare Midstar nappade på idén om ett konstverk på den idag tomma fasaden.

- Vi blev väldigt glada när vi kontaktades av Halmstads kommun. De senaste åren har vi renoverat och bundit ihop hotellets historia med dagens trender. NeSpoons konstverk kommer att förstärka det arbetet, säger Peter Tengström vd och partner på Midstar.

- Det blir ett lyft för kvarteret och något som jag tror både våra gäster och Halmstadbor kommer uppskatta, säger Linda Alm, hotelldirektör Hotell Mårtenson.

Kompletterar stadsbilden

Val av konstnär görs utifrån platsens förutsättningar och historia. Uppdraget har gått till den polska konstnären NeSpoon som blandar textil, graffiti, keramik och måleri i sitt konstnärskap, allt med utgångspunkt i spets. Hon har uppfört muralmålningar på flera platser runt om i världen.

- NeSpoons verk med vita mönster och utgångspunkt i textil tradition och handarbete kommer att komplettera Halmstads offentliga konst på ett spännande sätt och passa platsens äldre arkitektur, säger Joacim Eneroth, intendent offentlig konst Halmstads kommun

Legendariska Gretas spetsdukar?

Motiv med spetsdukar går också att koppla till Greta Grüber, förebild till fru Löwander i tv-serien Vår tid är nu. Greta Grüber började som städerska, gifte sig med hotelldirektören och bodde på hotellets översta våning fram till sin död 1996.

- Flera av NeSpoons muralmålningar ger illusionen av att någon hängt ut en stor spetsduk på vädring och vi kommer kunna föreställa oss att det är Greta som håller på och städar, säger Joacim Eneroth.

Arbetet med att måla verket planeras pågå den 9 – 13 augusti då konstnären finns på plats.