• Halmstads webbplatser

Nu utvecklas kommunens samarbete med ukrainska Nikopol

Halmstad har sedan tidigare tre vänorter: Gentofte i Danmark, Hangö i Finland och Stord i Norge. Dessa får nu sällskap av Nikopol i Ukraina som blir Halmstads kommuns fjärde vänort.

I juni 2023 inleddes ett partnerskap mellan Halmstads kommun och Nikopol inom det internationella projektet ”Cities 4 Cities – United 4 Ukraine”. Då upprättades ett ”Letter of Intent”, men efter att båda parter velat utveckla samarbetet har kommunstyrelsens personal- och ledningsutskott nu beslutat om ett vänortsavtal.

– Jag är otroligt stolt över att Halmstads kommun så tydligt tar ställning för att stötta ukrainska Nikopol. Jag ser fram emot att vara med och fördjupa vårt samarbete och jag ser stora möjligheter inom områden som kultur, ekonomi och demokrati. Vi vill vara en stöttande part i deras återuppbyggnad av staden, säger Stefan Pålsson (S), förste vice ordförande i utskottet.

I vänortsavtalet står bland annat att kommunerna ska visa varandra solidaritet, ha ett gemensamt utbyte av erfarenheter och även uppmuntra utbyte mellan institutioner och invånare.

– Vänortsavtal är ett mycket bra sätt utveckla kontakter med andra kommuner. Att vi får möjlighet till samarbete med just en stad i Ukraina ser vi som en stor framgång för alla, säger Joacim Svensson (SD), andre vice ordförande.

Nikopol ligger vid floden Dnepr. På andra sidan Dnepr ligger kärnkraftverket Zaporizjzja som ockuperats av ryska styrkor. Nikopol hade tidigare cirka 120 000 invånare, men på grund av kriget finns endast hälften av befolkningen kvar. De lider svårt av artilleriattacker och har stora behov framöver med att återuppbygga staden.

Beslut om vänortsavtalet kommer att gå vidare till kommunstyrelsen och sedan kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.