• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Kvinnokartan — Halmstads historia möter samtidskonsten

Fem konstnärer utforskar fem historiska personer i den nya utställningen i Halmstads konsthall som öppnar 4 februari. Utställningen presenterar helt nyproducerade verk som efter utställningens slut ingår i Halmstads kommuns samlingar. Samtidigt med utställningen arrangeras en rad andra aktiviteter kopplade till projektet Kvinnokartan.

– Utställningen blir ett fint möte mellan Halmstads lokala historia och det som händer på konstscenen idag. Den visar på samtidskonstens breda fält med en mängd olika uttryck och tekniker, säger Erika Danker, intendent för utställningar Halmstads kommun.

Koppling till Halmstad

De fem konstnärer som deltar har alla koppling till Halmstad. De bjöds in för att fritt tolka varsin av de historiska kvinnor som porträtteras i skriften Halmstads kvinnokarta.

– Under arbetet med att utforska Laura Petri kände jag stark samhörighet med hennes tankar och värderingar, säger Johanna Arvidsson, en av de konstnärer som valdes ut till projektet.

Konstnärerna är Minna Svensson, Linnéa M.F. Larsson, Linda Morell, Julia Bondesson och Johanna Arvidsson. Arbetet har pågått sedan våren 2022. Verken skiljer sig mycket från varandra i form och omfattar måleri, skulptur, installation, performance och serieteckning.

Fler aktiviteter

Under tiden som utställningen pågår i konsthallen arrangeras en rad aktiviteter för olika åldrar kopplade till kvinnokartan. På närbibliotek, stadsbiblioteket och skolor planeras bland annat läsecirklar, verkstäder, konst- och historievandringar, och skrivarworkshop.

Del av nationellt projekt

Skriften Halmstads kvinnokarta från 2022 av Mymmel Blomberg och Ingegerd Sahlström porträtterar 34 historiskt betydelsefulla kvinnor och innehåller en karta som markerar var i Halmstad kvinnorna levt och verkat. De har haft vitt skilda roller som laxhandlare, karamellkokerska, sjuksköterska, frälsningssoldat, musiker och författare.

Projektet med kvinnokartor startade 2007 av föreningen DEA för kvinnohistoriskt museum som en reaktion på att så få kvinnor nämndes i historieskrivningen. Kvinnokartor finns i flera svenska städer.

Fakta

  • Utställning Kvinnokartan i Halmstads konsthall pågår 4 februari – 11 april 2023
  • Vernissage lördagen den 4 februari klockan 12.00–16.00 med konstnärer och författarna till Kvinnokartan på plats. Klockan 14.00 presenteras utställningen med samtal med konstnärerna.
  • Halmstads konsthall Länk till annan webbplats. ligger i samma byggnad som Stadsbiblioteket, Axel Olsons gata 1. Alltid fri entré.
  • Övriga aktiviteter kommer successivt att finnas i Evenemangskalendern Länk till annan webbplats., sök på "Kvinnokarta".
  • Verken från utstlälningen kommer sedan ingå i Halmstads kommuns konstsamling och placeras ut i kommunens lokaler..