• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Konstens och de digitala spelens världar möts i Halmstads konsthall

En utställning som utmanar och vidgar bilden av vad konst kan vara. I utställningen Där världar möts – konst i spelestetik, visas svenska digitala spel.

Det svenska spelundret med digitala spel handlar inte bara om en lönsam teknik- och nöjesindustri utan också om konstnärligt skapande. Sommarens utställning på Halmstads konsthall visar svenska digitala spel som tänjer på gränserna inom både spel och konst.

Unik utställning som utmanar

– Utställningen är unik och det är första gången som det konstnärliga bakom dataspelen lyfts fram på det här sättet. Den utmanar och breddar bilden av vad både samtidskonst och dataspelsestetik kan vara, säger Erika Danker, intendent för utställningar, Halmstads kommun.

I utställningen medverkar åtta konstnärer- alla med unikt och speciellt uttryck som gör att utställningen presenterar en bred bild av vad spelestetik kan vara. Utställningen presenterar en bred bild av vad spelestetik kan vara.

Här visas allt från den klassiska pixelgrafiken i spelet Norrland, till det akvarellinspirerade The Sailors Dream eller det mer teckningsinspirerade Ynglet. Utställningen visar scener från spel både i form av stillbilder och rörligt material, och skissmaterial för att visa den konstnärliga processen.

Ett ytterligare exempel som visas är det enbart textbaserade spelet Radical Imagination. Beroende på vilket ord spelaren väljer uppstår icke-linjära berättelser.

Innovationen i det svenska spelundret

Sverige har en ledande roll i den globala spelutvecklingen och begreppet ”Det svenska spelundret” har myntats, där framgången kanske främst baserats på de ekonomiska vinsterna. Men ”det svenska spelundret” handlar även om innovativa sätt att uttrycka sig, att skapa spel som bryter mot normen och har andra ingångar än vinst och förlust.

Verken i utställningen är både spel som har vunnit stora framgångar och spel som aldrig lanserats eller som dragits tillbaka från marknaden. Alla är unika i sitt uttryck och tänjer på gränserna inom både spel och konst.

Fakta

  • Där världar möts – konst i spelestetik, visas på Halmstads konsthall.
  • Vernissage lördag 17 juni klockan 12.00–16.00
  • Utställningen pågår 17 juni- 29 augusti
  • Under utställningsperioden arrangeras en rad spännande workshops, föreläsningar och panelsamtal som du hittar här.