• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Halmstad inleder samarbete med Nikopol i Ukraina

På initiativ av kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson (S) och kommunrådet Victor Rundqvist (C) har Halmstads kommun inlett ett partnerskap med staden Nikopol i det krigsdrabbade södra Ukraina.

– Jag ser flera samarbetsmöjligheter med Nikopol bland annat inom områden som ekonomi, demokrati och organisation. Men också frågor kring hamnutveckling och dricksvattenförsörjning, då Nikopol ligger vid floden Dnepr som påverkades av sprängningen av dammen i Kakhovka, säger kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson.

Staden ligger precis vid frontlinjen av kriget och på andra sidan Dnepr ligger kärnkraftverket Zaporizjzja som ockuperats av ryska styrkor. Ryskt luftvärn använder kärnkraftverket som skydd och bombar Nikopol frekvent.

40 städer i Europa

Samarbetet mellan Halmstad och Nikopol sker inom ramen för projektet ”Cities 4 Cities – ”United 4 Ukraine” som är ett partnerskapsinitiativ som startade vid ett möte våren 2023 inom ramen för Municipal Partnership Forum.

”Cities 4 Cities” grundades av staden Sindelfingen i Tyskland under beskydd av Europarådets kongress för lokala och regionala myndigheter. Över 40 städer från Sverige, Tyskland, Polen och Frankrike har redan startat långsiktiga samarbeten med städer i Ukraina.

Så sent som i våras ställde sig i ett enigt kommunfullmäktige bakom en motion som krävde att kommunen skulle inleda ett samarbete, eller vänortsarbete, med en stad i Ukraina. Samarbetet är nu inlett. Sveriges kommuner och regioner, SKR är en del av arbetet och nationell initiativtagare.

Långsiktigt stöd


– Jag hoppas vi kan bidra med akut stöd till Nikopol men ser också detta som ett långsiktigt arbete för att stödja återuppbyggnaden av staden på flera plan, säger Victor Rundqvist som kommunstyrelsens 3:e vice ordförande.

– Ett första steg är att inventera fordonsparken i Halmstads kommun för att se om vi kan skicka något till dem. Olika typer av fordon är något som är särskilt efterfrågat, säger Stefan Pålsson.


Fakta:


Nikopol är en stad i Ukraina, vid Dnepr och ligger 65 mil väster om Donetsk. Nikopol har cirka 120 000 invånare och är centrum i ett viktigt manganmalmområde. Där finns också ett av världens största stålkraftverk. Andra industrier i staden är maskin- och livsmedelsindustri samt bryggeri.


Här ligger Nikopol:
https://goo.gl/maps/iyxExX5uoou1NkyW7