• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Folkfest med musik på stan: Pride tillbaka i Halmstad i stor skala

Den 9 september blir det folkfest i centrala Halmstad. Pride intar Norre katts park med Tone Sekelius och andra artister på en utomhusscen och massor av aktiviteter. Senare under kvällen blir det ännu mer musik på hotell och restauranger. Halmstads kommun och de kommunala bolagen HFAB och HEM är stolta medarrangörer tillsammans med föreningen Halmstad Pride.

Programmet för dagen och kvällen håller på att formas men redan nu är det klart att Tone Sekelius, Louisiana Avenue, Hampus Carlsson och Agnes Hustler gästar scenen i Norre katts park under Pride.

Inkluderande och sammanhållen kommun

Några av kommunens viktigaste mål är att vara en inkluderande och sammanhållen kommun.

– Alla människor ska vara fria och trygga att vara den de är och älska den de vill. Det är grundläggande rättigheter vi aldrig får tumma på. I Halmstad arbetar vi inom kommunkoncernen på många olika sätt för bättre livsvillkor för alla HBTQI-personer och ett självklart sätt är att stödja Pride, säger Stefan Pålsson (S) kommunstyrelsens ordförande

Nya Pride-firare välkomnas

Föreningen Halmstad Pride hoppas på stor uppslutning i år efter förra årets nerskalade firande som följde på två år av pandemi då paraden inte kunde genomföras.

– Med en nystartad förening och kommunens starka stöd finns förutsättningar för en glädjefylld fest för gemenskap, kärlek, öppenhet och tolerans. Med historiska rötter i uppror mot diskriminering och förtryck är Pride fortfarande en viktig manifestation för HBTQI-gruppen och en möjlighet för andra att visa sitt stöd, säger Måns Hultgren, ordförande Halmstad Pride.

Pridepark, parad och massor av musik

Paraden startar 15.00 vid Trefaldighetsallén, Pridepark med utställare och aktiviteter är öppet från 13.00 och de stora artisterna i parken framträder från sen eftermiddag och framåt.

Pridepark kommer vara fyllt av aktiviteter med kommunkoncernens verksamheter och många andra organisationer. Några exempel är bokbuss med aktiviteter och drop in-vigslar.

Musikutbudet senare under kvällen får en mer lokal prägel och möjliggörs av Halmstads kommun i samarbete med restauranger och hotell som upplåter sina lokaler.

 

Bakgrund och fakta

  • Pride firas i Halmstad 9 september 2023.
  • Pride är i år ett samarrangemang mellan föreningen Halmstad Pride, Halmstads kommun och de två kommunala bolagen HEM och HFAB.
  • Musik på stadens hotell och restauranger under kvällen är ett nytt inslag i år, något som Halmstads kommun arrangerar för en levande stadskärna och för att gynna musiklivet.
  • Pride har firats i Halmstad sedan 2015 med uppehåll under pandemin. Arrangörer har skiftat. Initiativtagare 2015 var RFSU Halland och RFSL Halland.
  • Föreningen Halmstad Pride ansvarar för Prideparaden och Pride park.
  • Halmstads kommun ansvarar för scenframträdanden i parken, kommunens verksamheters deltagande i Pridepark, och musiken på restauranger och hotell under kvällen.
  • HFAB och HEM stöttar scenframträdanden i parken och har olika aktiviteter.
  • Programinnehållet kompletteras allt eftersom fram till 9 september.