• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Elflygplanstillverkaren Heart Aerospace och Halmstads kommun överens om att arbeta för en etablering

Heart Aerospace och Halmstads kommun är överens om att arbeta för en etablering av delar av det svenska elflygplansföretagets verksamhet på Halmstad City Airport. Det blir i så fall världens första kommersiella industri för elektrifierade flygplan.

Parterna har nu enats om en gemensam plan för att etableringen ska bli möjlig, ett så kallat Letter of Intent, LOI.

– Vi är stolta över att Heart Aeropsace valt att arbeta för en etablering i Halmstad tillsammans med kommunen. Företaget satsar på en hållbar omställning i en global bransch. Jag är övertygad om att detta blir en väldigt bra satsning för miljön, arbetsmarknaden och näringslivet i Halmstad och regionen, säger Stefan Pålsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Överenskommelsen innebär att Heart Aerospace kommer att etablera bland annat sin flygtestverksamhet i Halmstad. I planen ingår också att starta produktion av elflygplan i Halmstad.

Etableringen blir världens första kommersiella industri för elektrifierade flygplan.

Etableringen förutsätter en rad kommunala beslut och åtagande som kommer att behandlas på sedvanligt sätt, det gäller bland annat förändrade detaljplaner och investeringar i byggnader vid Halmstad City Airport.

– Arbetet startar nu för att ta nödvändiga beslut för att etableringen ska kunna genomföras, säger Stefan Pålsson (S).

Heart Aerospace sysselsätter för närvarande 200 personer. Företaget växer snabbt och räknar med en stark expansion de närmaste åren.

Målsättningen är att en första fas i etableringen av Heart Aerospaces kommer att ske under 2024, med testflygningar planerade att starta 2026. Heart Aerospace räknar med att leverera sitt första ES-30-flygplan 2028.

Om Heart Aerospace

Heart Aerospace har sitt huvudkontor i Göteborg. Hearts uppdrag är att skapa världens grönaste, mest prisvärda och mest tillgängliga transportform. Detta uppdrag är grundat i utsikterna att elektriska flygresor kommer att bli det nya normala för regionala flygningar och kan vara transformerande när det gäller att möta branschens viktigaste hållbarhetsutmaningar.

På Heart Aerospace utvecklas ES-30, ett regionalt elektriskt flygplan med en standardplatskapacitet på 30 passagerare som drivs av elmotorer med batteridriven energi. ES-30 kommer att ha en helt elektrisk nollutsläppsräckvidd på 200 kilometer, en utökad räckvidd på 400 kilometer med 30 passagerare och flexibilitet att flyga upp till 800 kilometer med 25 passagerare, allt inklusive typiska flygbolagsreserver.

Bland investerare i företaget finns Breakthrough Energy Ventures, EQT Ventures, European Investment Council, Lower Carbon Capital, Mesa Air Group Inc och United Airlines Ventures.