• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Bibliotekarier på Stadsbiblioteket får pris

Två bibliotekarier i Halmstads kommun får Greta Renborgs pris 2022. Svensk biblioteksförening delar ut priset till Elisabeth Skog och Jeanette Malm för deras arbete med bland annat den digitala gruppen Bokbandaget, läsecirkeln Dikter för svårmodiga och Bibliotekspodden.

Elisabeth Skog och Jeanette Malm är mångåriga medarbetare på Stadsbiblioteket i Halmstad. De är kanske mest kända för Bibliotekspodden som de startade 2015 och har gjort 400 avsnitt av. Men deras arbete spänner över mycket mer inom området läsfrämjande.

– Vi är jätteglada att vårt arbete uppmärksammas och att vi haft chefer som gett oss utrymme att göra de här sakerna. De flesta känner kanske till podden men nu har vi mest fokus på att jobba vidare med biblioterapi, berättar den ena pristagaren Jeanette Malm, bibliotekarie.

Biblioterapi är ett sätt att läsa där läsaren och de känslor som texten väcker hos läsaren, är i fokus i stället för själva texten eller författaren.

– Vi har samarbetat länge och vi brinner för läsfrämjande arbete i alla former, att hjälpa till att skapa lust att läsa. Det är så roligt att det prisas, säger Elisabeth Skog, den andra pristagaren, bibliotekarie Stadsbiblioteket i Halmstad.

– Jag är stolt och glad att Svensk biblioteksförening väljer att uppmärksamma våra medarbetarnas fina arbete på biblioteken i Halmstad, säger Finn Axelsson, avdelningschef.

Priset är på 25 000 kronor och delas ut vid en ceremoni den 17 november.


Juryns motivering

"Greta Renborgs pris 2022 tilldelas bibliotekarierna Elisabeth Skog och Jeanette Malm på Halmstads bibliotek. De får priset för sitt arbete med olika biblioterapeutiska verksamheter som bland annat den digitala gruppen Bokbandaget, läsecirkeln Dikter för svårmodiga och Bibliotekspodden.

Samtidigt som de håller fast vid bibliotekets läsfrämjande uppdrag vågar de satsa på smala verksamheter och utveckla nyskapande metoder som bidrar till att fler målgrupper upptäcker biblioteket. Genom ett genuint och värmande engagemang i Greta Renborgs anda visar de att biblioteket hör hemma i samhället, bland människorna."

Om priset
Svensk biblioteksförening instiftade priset till Greta Renborgs 65-årsdag 1986. Priset utdelas årligen till ett bibliotek som lyckats med en god marknadsföring eller till enskild eller enskilda biblioteksanställda som utmärkt sig speciellt på området och som arbetar i Greta Renborgs anda. Prissumman är på 25 000 kronor och delas ut vid en ceremoni i november.

Svensk biblioteksförening delar årligen ut Sveriges biblioteks utmärkelser. Priserna är unika då pristagarna utses av bibliotekarier och experter på läsningens praktik. Prisceremonin är ett sätt för oss att synliggöra och lyfta fram bibliotekens verksamhet och uppgift i samhället. Med Sveriges biblioteks utmärkelser vill vi uppmärksamma det framstående arbete som varje dag görs på våra bibliotek