• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Anders Rosén lämnar sorg efter sig

Förre kommunrådet Anders Rosén har avlidit, 61 år gammal. Anders har i decennier arbetat som förtroendevald för Halmstads kommun bland annat som kommunråd i tre mandatperioder. Han är idag saknad av många.

— Det är så sorgligt. Jag saknar redan pratstunderna med Anders. Han har varit en viktig kraft i politiken och för Halmstads utveckling. Hans engagemang sträckte sig också långt utanför sammanträdesrummen. Han saknas oss, säger Krissi Johansson (S), kommunråd i Halmstads kommun.

Anders Rosén började engagera sig politiskt i sin ungdom för 40 år sedan. De senaste 25 åren har han innehaft tunga poster för socialdemokraterna. I mitten på 90-talet blev han ordförande för barn- och ungdomsnämnden och 2006 blev han ledare för oppositionen, på posten som kommunråd för socialdemokraterna och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

På nationellt plan hade han bland annat uppdrag i dåvarande SKL:s beredning för utbildningsfrågor. Han värnade om barn med behov av särskilt stöd och deltog i en nationell utredning om särskolans ställning.

Anders Rosén blev en känd profil i Halmstad med sitt stora engagemang i många frågor. Han var bland annat aktiv i flera föreningar. Efter många års engagemang valde han att lämna heltidsarbetet som kommunråd efter valet 2018. Han fortsatte dock som ersättare i bland annat kommunfullmäktige, funktionsrättsrådet och Nissans vattenråd.

— Anders har varit mycket betydelsefull för kommunens utveckling. På ett personligt plan fick jag mycket stöd av honom under min första tid som ordförande i kommunstyrelsen, vilket jag är oändligt tacksam för. Jag kommer sakna våra samtal, säger Jonas Bergman (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Kommer att hedras

Anders Rosén sörjs av många inom Halmstads kommun. Han avled i sitt hem efter ett hjärtstopp den 15 november.

— Jag är så ledsen. Anders var en god kamrat och en god lyssnare. Idéerna var många. Anders tog parti för de svaga och utsatta i samhället. Rättvisa var ett honnörsord! Hans kontaktnät var stort och vittomfattande. Hans engagemang i föreningslivet var omtalat. Vi är många som kommer att sakna Anders, säger Ingegerd Sahlström, 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige.

Minnet av Anders Rosén kommer att hedras vid kommunfullmäktiges sammanträde den 18 november med en tyst minut. Flaggning på halv stång kommer att ske i samband med hans begravning.