Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Halmstad prisat för sitt tillgänglighetsarbete

På fredagen delade omsorgsföretaget Humana ut pris till Halmstads kommun som tack för kommunens tillgänglighetsarbete. Halmstad kom i år på femte plats av 181 svarande kommuner i Tillgänglighetsbarometern. Det är en uppryckning från plats 33 året innan och resultatet av ett metodiskt arbete.

Tillgänglighetsbarometern genomförs för sjätte året och undersökningen är den största i sitt slag. När kommunerna rankas hamnar Halmstads kommun alltså på plats fem, vilket är bäst i Halland.

- Resultatet är ingen slump. Halmstad har tydliga mål för tillgänglighet i sin översiktsplan, en utsedd person som är ansvarig för tillgänglighetsfrågor och har kartlagt hur tillgängligheten ser ut. Det gör att man har en tydlig bild av vad man vill, säger Monica Fagerberg, Humana.

I undersökningen mäts allt ifrån tillgänglighet på skolgårdar, idrottshallar och badplatser, till hur anpassad kommunens webbplats är. För två år sedan placerades Halmstads kommun på plats 102.

- Detta är naturligtvis jätteroligt och nu ser vi resultatet av en lång tids arbete i kommunen, som vi hoppas kommer att fortsätta, säger Maritha Johansson, representant från funktionshinderrörelsen.

Prisutdelningen skedde i Rådhuset på fredagen och kommunråd Suzanne Åkerlund (FP) tog emot diplom som ett bevis på utmärkelsen, tillsammans med kommunens handikappkonsulent Torbjörn Lagergren.

- När Torbjörn och jag var nya i våra funktioner i Kommunala handikapprådet 2010 bestämde vi tillsammans att utveckla hela kommunens tillgänglighetsarbete, säger Suzanne Åkerlund (FP). Själva rådet kan inte göra Halmstad tillgängligt utan det ska alla bidra till alla dagar, året om. Nu har vi kommit en bit på väg genom att hela kommunstyrelsen är involverad. Resultatet av Humanas undersökning är värt att firas!

Den inkluderande kommunen

Halmstads kommun har 2015 temat ”Den inkluderande kommunen” vilket innebär fokus på ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

- Det inkluderande arbetet ska genomsyra hela kommunen och i år fokuserar vi på att inhämta och sprida kunskap inom alla våra olika verksamheter, säger handikappkonsulent Torbjörn Lagergren.

Tillgänglighetsbarometern har tagits fram av företaget Humana med expertstöd från den ideella organisationen Hjärnkraft. Här kan du läsa hela rapporten och ta del av enskilda kommuners svar: www.humana.se/tillganglighetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster