Om förskolan
Välkommen till Österängs förskola! Förskolan har sex avdelningar och en stor utegård med mycket utrymme för lek.
På Österängs förskola:
- skapar vi förtroendefulla relationer med barn och deras familjer, barnets omsorg, utveckling och lärande är alltid i fokus.
- erbjuder vi en rolig, trygg och lärorik undervisning i tillgängliga lärmiljöer. Tillsammans med era barn upptäcker och utforskar vi omvärlden med våra lådcyklar och förskolebussen.
- skapar vi goda förutsättningar för barnens lek och lärande både på egen hand och tillsammans med andra barn och pedagoger.
Avdelningar och organisation
På Österängs förskola finns tre fristående hus med två avdelningar i varje hus. Vi har 1–4 årsavdelningar som heter Lönnen, Linden och Tallen, samt 3–6 årsavdelningar som heter Björken, Eken och Boken. Pedagogerna samarbetar nära mellan avdelningarna och hjälper varandra vid behov, inklusive vid öppning och stängning. Vår specialpedagog finns på Österängs förskola två dagar i veckan för att, bland annat, handleda pedagogerna.
Vi är övertygade om att vårdnadshavare som känner sig välkomna lämnar sina barn på förskolan med en trygg känsla. Därför är ett av våra utvecklingsområden att skapa goda relationer med familjerna.
Förskolans miljöer
Miljöerna inomhus förändras kontinuerligt för att skapa optimala undervisningsförhållanden som stimulerar barnens lärande och utveckling. Vi har en stor utegård med mycket utrymme för lek, gården kan vid behov delas av för att anpassas för olika åldersgrupper. Förskolan har tillgång till två lådcyklar, vilka används flitigt. Med hjälp av dem kan vi utforska vårt närområde och vår stad.
Så arbetar vi – undervisning
Pedagogerna utgår från barnens intresse när avdelnings projekt startas upp och i år arbetar avdelningarna med följande projekt: Vi lär med Kråkan och Mamma Mu, naturvetenskap med fokus på myror, våga vara snäll med Pelle Svanslös, språkutveckling genom Babblarna samt Kompisböckerna med Kanin och Igelkott.
På Österängs förskola möts barnen av ett språkutvecklande arbetssätt. Vi undervisar och arbetar med följande insatser:
- Daglig bokläsning där pedagogerna förstärker barnens språkinlärning genom Polyglutt, flanosagor, rekvisita samt dramatisering.
- Kapprumsbibliotek finns på varje avdelning och böckerna uppdateras kontinuerligt i samarbete med biblioteket.
- Förskolan använder estetiska uttrycksformer såsom sång, musik, skapande och dans för att barnen ska möta många olika vägar till språkinlärning.
- Förskolan kartlägger barnens modersmål vid introduktionssamtalet och vårdnadshavarna ses som en språklig resurs. Polyglutt introduceras vid introduktionssamtalen.
- ”Lärvägg” finns på alla avdelningar och är ett viktigt samtalsredskap i interaktion mellan barn och mellan pedagoger och barn.
- Förskolan använder AKK (alternativ och kompletterande kommunikation) för att möjliggöra alla barns rätt till kommunikation
Maten på förskolan
Österängs förskola har förmånen att ha en egen kock som lagar fantastisk mat och bedriver måltidspedagogik. Schemalagda barn serveras frukost, lunch och mellanmål på förskolan.
När ditt barn ska börja på förskolan
Information till dig som har barn hos oss
Löpande information om vad som händer på förskolan och om ditt barns lärande får du via lärportalen Unikum.