• Halmstads webbplatser

Talböcker

Du som har en läsnedsättning har rätt att låna talböcker. Det är en bok som består av bara ljud, eller både text och ljud.

Detta är en läsnedsättning

En läsnedsättning innebär att du har svårt att läsa tryckt text. Du som har en läsnedsättning har rätt att låna talböcker. Du behöver inget läkarintyg.

Du som inte har en läsnedsättning och också vill lyssna på böcker, är välkommen att låna e-ljudböcker eller ljudböcker Länk till annan webbplats. istället.

Exempel på läsnedsättningar

  • Läs- och skrivsvårigheter
  • Synnedsättning
  • Andra fysiska funktionsnedsättningar, som rörelsehinder och hörselskada
  • Intellektuell funktionsnedsättning
  • Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som autism och adhd
  • Tillfällig läsnedsättning

Detta är en talbok

En talbok tas fram med daisy-teknik som gör det enkelt att söka och navigera i texten.

De flesta talböcker finns även med text. Då kan du följa med i texten medan du lyssnar på boken.

Ladda ner talböcker med Legimus

Legimus är ett digitalt bibliotek för talböcker. Här hittar du både talböcker, talböcker med text och med punktskriftsskärm. Du kan använda Legimus på mobiltelefon, surfplatta och dator. Gör så här:

Skaffa ett användarkonto på biblioteket

Gå till ditt bibliotek och be om att få ett konto för talböcker. Om du är under 18 år måste en vårdnadshavare signera ett användaravtal. Det kan ni göra på plats.

Om inte vårdnadshavaren kan följa med till biblioteket, skriv ut och underteckna Legimus användaravtal Länk till annan webbplats. i förväg. Ta med det undertecknade avtalet till biblioteket.

Ladda ner appen eller besök webben

Ladda ner appen "Legimus" från App Store Länk till annan webbplats. eller Google Play Länk till annan webbplats. till din mobil, surfplatta eller dator.

Du kan även lyssna på och läsa böcker på Legimus webbplats Länk till annan webbplats..

Logga in

När du är registrerad, får du ett lösenord via e-post. Använd det för att logga in i appen eller på Legimus webbplats. Ditt användnamn är din e-postadress.

Legimus för studenter

Du som studerar ska ansöka om Legimus på ditt skolbibliotek, avsett nivå.

Anledningen är att du ska få tillgång till kurslitteraturen på det sätt som gynnar ditt behov. Det kan till exempel handla om inläsning av kurslitteratur, vilket bara skolbibliotek kan hjälpa till med. Skolbiblioteken har full tillgång till kurslitteratur.

Låna talbok på daisy-skiva

Du kan låna skivor med talböcker på biblioteket. Om du inte kan ta dig till biblioteket kan du beställa hem talböcker gratis.

För att kunna använda alla funktioner behöver du antingen:

  • en daisyspelare
  • en dator med dvd-läsare och ett läsprogram.
Talböcker i bibliotekskatalogen Nova

Spelare med alla funktioner

Daisy-spelare

Du kan få låna en Daisy-spelare av biblioteken för att testa hemma. Du som är synskadad har även möjlighet att låna en daisy-spelare från Syncentralen Länk till annan webbplats..

Läsprogram för dator

Det finns flera läsprogram att välja på för att läsa talböcker på datorn. Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) har tips på olika läsprogram:

Spelare med begränsade funktioner

Du kan också läsa daisy-skivor med:

  • en cd-spelare som kan läsa mp3-filer
  • en dator utan läsprogram.

Men då fungerar inte alla funktioner.

Cd-spelare

Daisy-skivor kan spelas i cd-spelare som kan läsa mp3-filer. Spelarna finns i olika modeller och du hittar dem i vanliga elektronikaffärer. Låna gärna med en daisy-skiva från biblioteket och prova i affären, så att du köper rätt spelare.