• Halmstads webbplatser
Foto: Stig Herman

Utställning: Finska krigsbarn i Halmstad

Fri entré
  • Barn och familj
  • Konst och utställning
  • Kultur och historia
Stadsbiblioteket i Halmstad

I samband med Sverigefinnarnas dag 24 februari visas en unik samling av Stig Hartmans bilder från Halmstad under andra världskriget. Fokus ligger på finska krigsbarn som kom till Sverige och omständigheterna som präglade Halmstad då. Föreningen Gamla Halmstad har tagit fram utställningen ur sin rika samling av Hartmans bilder och kunskapsbank om Halmstads historia. Utställningen visas på Stadsbiblioteket under bibliotekets öppettider hela vecka 8.

Gratis, drop-in.

Utställningen är del av Biblioteken i Halmstads arbete med att lyfta och främja Sveriges nationella minoriteters språk och kultur. Läs mer om Sveriges nationella minoriteter på Minoritet.se.

"Under andra världskriget anfölls Finland två gånger av Sovjetunionen. Situationen i landet blev mycket svår och Sverige ville hjälpa till utan att äventyra sin neutralitet. 1939 började vi att ta emot finska barn för att rädda dem undan krigets följder. Under åren 1939-1944 evakuerades omkring 70 000 barn från Finland till Sverige. Många av barnen reste hem och tillbaka till Sverige mer än en gång. Organisationen kring evakueringen var enorm och bestod både av statliga insatser, frivilliga organisationer och privatpersoner, både på den finska och på den svenska sidan." Källa: Riksarkivet.

I sin originala form från 2010, beskrev samordnare Ingela Olsson utställningen såhär:

HALMSTAD I KRIGSTID

När jag för några år sedan satte samman en utställning med Stig Hartmans bilder blev jag fascinerad av den stora mängd foton han tagit i Halmstad under många decennier. Utställningen som visades på Stadsbiblioteket under jubileumsåret 2007 hette ”Bilder att minnas”.

Den visade i huvudsak Halmstads innerstad och den förändring som skedde där mellan åren 1940-1975. Många var de besökare som önskade se mer av Stig Hartmans bilder. Mängden av foton, som finns väl bevarade som negativ på Kommunarkivet, gjorde det inte lätt att välja bilder till en ny utställning.

En hög gamla dagstidningar (Hallands Dagblad och Hallandsposten) från andra världskrigets utbrott som min pappa hade sparat avgjorde vilken tidsepok jag valde att koncentrera mej på. Jag vill med den nya utställningen visa människor som på olika sätt påverkades av kriget även här i vårt ”neutrala” och förskonade land.

Det handlar om människor som bodde här i staden eller som frivilligt eller ofrivilligt hamnade här. Det är gripande bilder av barn som tillfälligt flyttades från sina hem i Finland och Norge, det är flyktingar från Polen och det är halmstadbor som vill hjälpa. Det är bilder från militära övningar i staden, begravningar, demonstrationer och till slut glädjebilder från fredsslutet.

Bilderna har det gemensamt att de berör och de berättar om en tid som kanske verkar avlägsen för den unga generationen men som inte ligger så förfärligt långt tillbaka. Jag hoppas att både unga och gamla ska finna bilderna lika tankeväckande och intressanta som jag gjorde.

Bilderna är framtagna i samarbete med Tom Hartman och Mediarummet och med stöd av Kulturförvaltningen. Några av bilderna är beskurna.

Ingela Olsson i augusti 2010"

Föreningen Gamla Halmstad är en anrik förening som arbetar för att dokumentera, tillgängliggöra och sprida minnen från gångna tider. Föreningen är en av Halmstads största ideella föreningar med över 2 700 medlemmar. Läs mer på hemsidan: Gamla Halmstad – Förening som dokumenterar gamla Halmstad

Samarr. med Föreningen Gamla Halmstad.

Evenemanget är en del av Biblioteken i Halmstads "Historien om Halmstad" inspirerat av SVT:s programsatsning Historien om Sverige.

Kontakt och plats

Plats: Stadsbiblioteket i Halmstad
Adress: Axel Olsons gata 1, 302 27 Halmstad, Sweden
Telefon: 035-13 71 81
Arrangör: Biblioteken i Halmstad
Tillbaka till evenemangslistan