Restaurang- och livsmedels­programmet

Klassiskt hantverk blandat med kreativt skapande utifrån råvaran och gästen i fokus. I våra restauranger påbörjar du ett framtidsyrke med karriärmöjligheter över hela världen.

Ansök till gymnasiet
Besök programmet

Teori och praktik

Här kan du bli specialist på matlagning, drycker, bageri och service. Du lär dig att ta egna initiativ och kommunicera på ett positivt sätt. Sturegymnasiet har sedan många år etablerat goda kontakter och bra samarbete med branschen i såväl i Halmstad som utomlands; en förutsättning som garanterar en bra utbildning även under praktiken. Skolan anordnar praktikplatser med utbildade handledare.

Så arbetar vi

En del av undervisningen sker i skolans restauranger; Stures à la carte och Bistron som båda är öppna för allmänheten.

Under första året lär du dig grunderna i matlagning och servicekunskap med ledning av kunniga och behöriga lärare med bakgrund i verkligheten. Därefter väljer du inriktning.

Inriktningar

Kök

I köket får du utveckla dina tillagningskunskaper och fördjupa dig i avancerad matlagning.

Servering

I serveringen utvecklar du dina serveringkunskaper och din servicekänsla. Du får också lära dig om olika drycker och att blanda drinkar.

Kurser inom restaurang- och livsmedelsprogrammet

  • 1 Gymnasiegemensamma ämnen 600 poäng

    Fördelning av poäng inom Gymnasiegemensamma ämnen
    Gymnasiegemensamma ämnen poäng
    Engelska 5 100 p
    Historia 1a1 50 p
    Idrott och hälsa 1 100 p
    Matematik 1a 100 p
    Naturkunskap 1a1 50 p
    Religionskunskap 1 50 p
    Samhällskunskap 1a1 50 p
    Svenska 1 100 p
    Total 600 p
  • 2 Programgemensamma ämnen 400 poäng

    Fördelning av poäng inom Programgemensamma ämnen
    Programgemensamma ämnen poäng
    Hygien 100 p
    Livsmedels- och näringskunskap 1 100 p
    Branschkundkap inom restaurang och livsmedel 100 p
    Service och bemötande 100 p
    Total 400 p
  • 3 Inriktningsgemensamma ämnen 400 poäng

    Fördelning av poäng inom Inriktningsgemensamma ämnen
    Inriktningsgemensamma ämnen poäng
    Matlagning 1 100 p
    Servering 1 100 p
    Mat och dryck i kombination 100 p
    Konferens 1 100 p
    Total 400 p
  • 4 Programfördjupning 900 poäng

    Fördelning av poäng inom Programfördjupning
    Programfördjupning poäng
    Drycker och ansvarsfull alkoholservering 100 p
    Matlagning 2 200 p
    Matlagning 3 200 p
    Matlagning 4 200 p
    Matlagning - specialisering 100 p
    Konditori 100 p
    Total 900 p
  • 5 Individuellt val 200 poäng

    Fördelning av poäng inom Individuellt val
    Individuellt val poäng
    Här kan du bl.a. välja kurser som ger dig högskolebehörighet eller fördjupning i RL kurser ex. bageri 200 p
    Total 200 p
  • 6 Gymnasiearbete 100 poäng

    Fördelning av poäng inom Gymnasiearbete
    Gymnasiearbete poäng
    Arbete gymnasie 100 p
    Total 100 p

Efter gymnasiet

Om du vill arbeta efter gymnasiet kan du erbjudas arbete som: bagare, bartender, butikssäljare, dietist, kallskänka, kock, konditor eller servitris/servitör,

Om du vill studera vidare efter gymnasiet, erbjuder Sturegymnasiet dig möjligheten att läsa in en grundläggande behörighet som kan ge möjlighet till vidare studier på högskola eller universitet till exempelvis: kostekonom, kostrådgivare kulinarisk kock, måltidsekolog eller sommelier

Lärlingsutbildning

Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan också läsas som lärlingsutbildning.

Behörighet, betyg och antagning

Gymnasieantagning Hallandlänk till annan webbplats hanterar antagningen till alla gymnasieskolor i samverkansområdet. De har information om behörigheter, hur du räknar ut ditt meritvärde och hur ansökan går till. På deras webbplats hittar du även antagningsstatistik där du kan se vilket meritvärde den som fick sista platsen på ett program hade.

Sociala medier

Stures restaurangskola på Instagramlänk till annan webbplats
Stures restaurangskola på Facebooklänk till annan webbplats