• Halmstads webbplatser

Om gymnasie­skolan

Välkommen till Kattegattgymnasiet — en del av Halmstads kommunala gymnasieskola. En hjärnsmart skola som erbjuder både yrkesprogram och högskoleförberedande program. Skolan arbetar hårt för att kvalitetssäkra utbildningarna och att ge dig redskap för att nå dina mål. Du läser i nya lokaler, ofta i nära samverkan med näringslivet.

Nya lokaler

Kattegattskolan har precis gjort en stor uppgradering av sina lokaler på Skeppargatan. Byggandet pågick i två etapper från mars 2018 till de sista eleverna kunde flytta in hösten 2021. Det nya Kattegattgymnasiet är i två plan på totalt 19 600 kvadratmeter och har plats för 1 600 elever och 180 personal.

Hyr lokal

Hyr lokal på Kattegattgymnasiet – intresseanmälan och information

Kvalitetssäkrade utbildningar

Skolan arbetar hårt för att kvalitetssäkra sina utbildningar:

Hjärnsmart

Eleverna på Kattegattgymnasiet jobbar med något som kallas Hjärnsmart. Det är en slags plattform som går ut på att skapa förståelse för hur hjärnan påverkas i vår tid med ett ökat flöde av information, det mobila samhället och en upplevd allt stressigare vardag.

Om Hjärnsmart – vision

Hur påverkar en god hjärnhälsa dig som individ och samhället i stort?

I vår tid med ett ökat flöde av information, det mobila samhället och en upplevd allt stressigare vardag så behöver du en ökad medvetenhet och kunskap om hur din hjärna fungerar och hur du håller dig hjärnfrisk genom livet.

En stor utmaning för samhället och för individen är att anamma forskningsframstegen och anpassa livsstil och omgivning i praktiken.

Eleverna på Kattegattgymnasiet använder Hjärnsmart för att öka sina kunskaper om hjärnan. Med syfte att öka sin medvetenhet samt att skapa en förståelse för att hjärnan är ett fantastiskt verktyg som är formbart och utvecklingsbenäget genom hela livet! Förhoppningsvis ser eleven Hjärnsmart som ett stöd för att hitta sin egen inre motivation, självkänsla och studieteknik.

För pedagogen innebär Hjärnsmart möjligheter till lärandesituationer med en vetenskaplig grund och en verkstad för kreativ pedagogik.

Vision

Hjärnsmart ska fungera som en arena, en plattform där neurovetenskap, psykologi, pedagogik och informationsteknologi kopplas samman. Vi vill använda forskares resultat om hjärnans förmågor och utvecklingsmöjligheter och omsätta detta till praktisk pedagogik. Detta tror vi kommer att ge positiva konsekvenser för den pedagogiska verksamheten och skapa inspiration till framtidens skola.

10 goda vanor

Med hjälp av olika forskare har vi tagit fram tio goda vanor. Konceptet fokuserar på att utveckla en god hjärnhälsa och används idag på flera skolor i Sverige. Tio goda vanor ger kunskap och verktyg för en smidig vardag.

1. Mat
Hjärnan behöver en jämn tillförsel av energi. Vilka råvaror du använder och hur maten tillagas har stor betydelse för hur dina celler mår och utvecklas. Bryta invanda matmönster och belöna hjärnan med rätt mat och näring – inte snabbmat och socker.

2. Fysisk träning
Det bildas nya hjärnceller vid fysiskt aktivitet – därmed blir du smartare när du tränar. Varje gång du promenerar eller joggar och får upp pulsen så bygger hjärnan nya nervceller. Ett minst sagt motiverande faktum.

3. Positiv tanke
Vill du hjälpa din hjärna? Avsätt tid för positiva tankar! Varje dag tänker du över 60 000 tankar, så gör dem glada. Med rätt strategi svänger du förbi det negativa och skapar positiva strukturer. Skratta och din hjärna tackar dig!

4. Hantera stress
Vi kan inte stryka stress från vardagen, men vi kan bygga upp en motståndskraft. Det gäller att hantera stress på rätt sätt och inse att det finns flera olika sorter. När du får kontroll över vilken typ av stress du upplever faller bitarna på plats.

5. Lär nya saker
En nyfiken hjärna växer stadigt. Ny kunskap skapar stimulans och omgående fler synapser. Kunskapstörst har drivit mänskligheten framåt i alla år – hjärnan stortrivs under processen.

6. Repetition
Hjärnan vill repetera och repetera igen. Det skapar spår som gör att ny kunskap fastnar. Samtidigt får du återhämta dig och känna att du bemästrar något. Så passa på, njut och vila i din repetition!

7. Omväxling
Din hjärna mår bra av omväxling och älskar utmaningar. Våga lämna gamla vanor och tvinga dig att ta nya grepp. Gör något du inte brukar göra – plötsligt blir du väldigt närvarande. Nya upplevelser bidrar till din hjärnas utveckling.

8. Ta egna beslut
Låt din egen hjärna ta dina egna beslut, för ingen känner dig bättre. I dag ställs vi inför mängder av fler val än för tio år sedan och takten ökar. Lär dig strategier som hjälper dig att forma beslut. Lita på dig själv och njut av frihetskänslan.

9. Vänner
Vill du ha en smartare hjärna? Umgås med dina kompisar! Det är ett härligt faktum att din hjärna är allra tryggast i sällskap med äkta vänner. Din hjärna blommar när den smartaste delen ges rejält med utrymme – en vidunderlig kraft.

10. Sömn
Sömnen är avgörande för att hjärnan ska kunna återhämta sig, bearbeta intryck och lösa problem. Du är aktiv när du sover – dessutom rensas hjärnan på slaggprodukter. En effektiv och nödvändig sanering.

Vill du läsa mer och ladda ner material, besök Hjärnberikad. Länk till annan webbplats.

Samarbetspartners

Rolf Ekman
Professor emeritus, Klinisk neurokemi, Göteborgs Universitet

Aadu Ott
Docent i fysik och professor emeritus i ämnesdidaktik vid Göteborgs Universitet samt professor i utbildningsvetenskap vid Strömstad akademi

Bengt Arnetz
MD, PhD, Professor Uppsala Universitet och Wayne State University

Peter Lippman
Associate Director, EIW Architects, Australia

Ann-Christine Wennergren
Docent i pedagogik, Högskolan i Halmstad

En av Europaparlamentets ambassadörsskolor

Kattegattgymnasiet utbildar årligen en grupp elever till "juniorambassadörer" som får fördjupade kunskaper om Europa och europeisk parlamentarisk demokrati. Som en av Europaparlamentets ambassadörskola ingår man i ett stort europeiskt närverk av skolor och erbjuds möjligheter att kunna söka exempelvis Euroscola – en utbildning som avslutas med att elever under en dag får delta i Europaparlamentets arbete i Strasbourg tillsammans med skolor från övriga Europa. Syftet med programmet är att främja medvetenheten om Europa och europeisk parlamentarisk demokrati bland ungdomar genom att ge dem aktiva kunskaper om EU och i synnerhet Europa­parlamentet. Det handlar inte bara om att lära om EU utan också att ge eleverna erfarenhet av europeiskt medborgarskap: vad EU innebär för det dagliga livet och vad ungdomarna kan göra för att forma framtidens Europa så som de vill ha det.

Näringslivets stipendiefond

För elever på El- och energiprogrammet, Fordons- och transportprogrammet (Sannarpsgymnasiet), Industritekniska programmet samt VVS- och fastighetsprogrammet delas varje år ut stipendier från Näringslivets stipendiefond. Den finansieras genom årliga bidrag från näringslivet. I år fördelades 68 000 kronor till stipendier på mellan 1 000 till 5 000 kronor per elev.

Läs mer om stipendiefonden Länk till annan webbplats.

Elever håller i diplom och ser glada ut.

2023 års stipendiater.

Bidragsgivare till Näringslivet stipendiefond 2023

  • Bendt Bil AB
  • Bravida Sverige AB
  • Elia Express AB
  • Halmstads Delivery AB
  • Heléns Rör AB
  • Hotel Tylösand
  • LM:s Elektriska/Automation AB
  • Motor AB Halland
  • Motor Trend AB
  • National Halmstad
  • Pronova AB
  • Rejmes Bil AB
  • Slamsugningstjänst
  • Swecon Anläggningsmaskiner AB
  • Swedbank AB
  • TransportCentralen i Halland AB